ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

MISIR VE BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİ (BOP)

Genişletilmiş Ortadoğu İnisiyatifi (Büyük Ortadoğu Projesi-BOP), ABD 43. Başkanı Bush hükümeti tarafından 2004 yılında Büyük Ortadoğu adıyla duyurulmuştu (1)

İslam Coğrafyasını hedef alan BOP; Demokrasi, insan hakları vb örtülü söylemlerinin kandırmacası ile Arap Baharı, Ilımlı İslam dayatmaları adı altında Mezhep ayrımcılığı mikro milliyetçilik eylemleri ile anılan coğrafyadaki Ülkeleri ve toplumları istediği gibi yönetmek/yönettirmek ve kontrol altına alma amacını taşımaktadır 

BOP kapsamında yer alan ve Hüsnü Mübarek dönemini bitiren Mısır, yeni dönemde şeriat dönemine mi geçiyor endişeleri ve tartışmaları içerisinde hiç durulmadı ve huzur bulmadı.

Mısır, doğasında kaos ve karışıklık olan BOP un Arap Baharı dayatması altındaydı ve bu yüzden karışıktı, Baharı yaşamak aldatmacasında Arap sonbaharına doğru sürüklendi.  

Olayların sürekli devam ettiği, muhaliflerlerin hemen her gün Mursi karşıtı gösteriler yaptığı Mısır’da bunca sıkıntı yetmiyormuş gibi birde Yeni Anayası krizi ortaya çıktı.

Şeriat getireceği değerlendirmeleri yapılan Yeni Mısır Anayasasına tepkiler bir anda çığ gibi büyüdü ve Mısır'ın dört bir yanında gösteri ve karışıklıkların daha da artmasına neden oldu.

Mısır da karışıklıklar devam etmesine karşın, Devlet Başkanı Mursi nin

-Yargıyı, Muhalefeti, Kamuoyunu, Basını dikkate almak yerine  yangına körükle gitmesi.

-Tahrir’in sayesinde ve Halkın oylarıyla iktidara gelmesine rağmen,  diktatörlük yolunda hayli mesafe kat etmesi ve hatta beni Allah görevlendirdi diyecek kadar ileriye gitmesi.(2)

-Tek adamlık için Kararnameler çıkarması ve bu konuda geri adım atmaması

-Mısırın en Yüksek Yargı Organı’nın kararnameleri geri çekmesi konusunda defalarca uyarılarda bulunmasına rağmen geri adım atmayarak kendi bildiğini okumasi.(3) vb nedenler olayların tırmanmasına neden olmuştur.

En son bardağı taşıran damla ise  Yeni Anayasa oldu. Mursi'yi olağanüstü yetkilerle tek adam yapmayı amaçlayan Yeni Anayasa karşı çıkılmasına rağmen bazı değişiklikler ile kabul edilmesi muhalefet eylemlerinin geri dönülmez noktalara taşıdı.

İşte her gün gösterilerin olduğu ve kendi bildiğini yapan Mursi nin idaresindeki Mısır'da, 3 Temmuz 2013 gecesi  Mısır Silahlı Kuvvetleri yönetime el koydu.

Elbette Demokratik olmayan uygulamalar  gerçek demokrasiler de istenmeyen hoş karşılanmayan durumlardır.

Ancak; BOP=Arap Baharı=Ilımlı İslamın kıskacındaki ve tek adam Mursi nin yönetimindeki Mısır’da Demokrasinin işleyişi ve uygulanışı da ayrı bir tartışma konusudur.

Bazıları darbe dedi, bazıları ise devrim dedi, bazıları ise Demokrasi zarar gördü tezini savundu, bir kesim ise Milli İrade den dem vurdu.

Adı her ne ise Mısır'da gerçek olan Arap Baharı olmadığı tam tersi Arap Sonbaharı olduğu gerçekleridir.

Gelinen noktada Mısır'daki bu gelişmelerden ABD dahil birçok Ülkenin önceden haberi olduğu anlaşıldı. 

Perşembenin gelişi çarşambadan belli olur boşuna dememişler,

ABD Dışişleri Bakanı Kerry 26-30 Haziran tarihlerinde İsrail ve Filistinli liderlerle dört gün süren yoğun mekik diplomasisinde bulunmuştu.(4)

Bu temaslarda, basına yansımayan konularda gündeme getirilmiş ve bu kapsamda Mısır da ele alınmıştır sanırım.

Bu durumda RTE nin, 3 Temmuz günü yaklaşık bir Haftalık tatilinden döndüğünün gecesi ise Mısırda Askerler yönetime el koymustur. RTE nin Gazze ziyaretini askıya alması tesadüf  olamaz.(5)


Ne tesadüf değil mi  Hani 5 Temmuz da Gazze ye gidecekti. Muhtemeldir ki 
Başbakanın da bir şeylerden haberi vardı. 

Mısır daki durum BOP için bir senaryo ve oyuncu değişikliği çağrıştırıyor. Çünkü son gelişmelere baktığımızda ABD  BOP kapsamında her şeyi birinci elden-Kerry ve ekibi ile yürütüyor.

Bu durumla bağlantılı TR-S.Arabistan-Katar BOP işbirliği Mısır'daki olaylar nedeniyle büyük olasılıkla sona erdi. Haliyle bu gelişmelerden BOP da etkilenmiş oldu.

Mevcut gelişmeler, ABD’nin BOP Projesini revize etmek zorunda olduğunu göstermektedir. Bu nedenle; ABD, BOP kapsamında  yeni oyuncu ve aktörlere ihtiyacı olduğu izlenimlerini vermektedir ve yeni senaryolar ve yeni aktörlerin gelecekte sahnede olacağını değerlendiriyorum. 

Sonuç olarak; Suriye ve İran operasyonları sekteye uğramıştır. Kısaca; Arap Baharı, Arap Sonbaharına dönüsmüştür. Bu kapsamda;

-Suriye de santranç kilitlendi oyuncular ve yardımcı oyuncular görevlerini ifa edemedi ve vezirler de kullanılmak istenmiyor. Suriye krizi için uluslar arası bir çözüm olabilir.

-Öte yandan; BOP un Suriye ve Türkiye senaryosu tamamlanamadığından BOP-İran ise şimdilik buzdolabına kondu.

-İran ne zaman buzdolabından çıkarılır bilemem ama net olan gerçek; Suriye ve Türkiye deki gelişmelere paralel olarak  ABD ve müttefikleri tarafından İran’a uygulanan ambargoya devam edilecektir.

-Türkiye de yeni senaryolara hazır olmalı, Çünkü Barış Süreci denen Bölünme Süreci Yeni Anayasa ve Suriye deki gelişmeler nedeniyle kısmen tıkanmış durumdadır. (6)

-Ayrıca; Balyoz ve Ergenekon davaları, uzun tutukluluklar, basına sansür, kamuoyunun ve muhalefetin önemsenmemesi, baskı, ötekileştirme ve en son bunlara tepki olarak Gezide başlayan ve Türkiye’ye yayılan eylemler ve bu sorunların karşısında adım atmayan bir İktidar.  

BOP da bunlar yaşanırken birde BOP un baş aktörü ABD'ye bakalım;

ABD, 68 yıl sonra dış ticarette liderliği Çin'e bıraktı. Üstelik; ABD dış ticaret açığı verirken, Çin'in fazlası var. 

Dünyada gücünü kaybetmeye başlayan ABD.nin dış ticarette liderliği Çin'e bırakmak zorunda kalması BOP'da revize yapmasını zorlayabilir.

Bu tespitin  önemli nedenleri var;(7)

-BOP nedeniyle İslam Dünyasını karşısına alma riski,

-BOP harcamalarının bütçesini zorlaması.

-BOP da yolunda gitmeyen durumlar

-Rusya, Çin Avrupa ve 3 Dünya Ülkeleri ve onların tepki ve çekinceleri vb

Eğer ABD, BOP projesine devam ederse, BOP'dan kaynaklanan sorunlar ona büyük bedeller ödetebilir.

Bundan dolayı ABD dış politikasını kökten değiştirebilir veya değiştirmek zorunda kalabilir.

Mevlüt BAYRAK
08 Temmuz 2013

DİPNOTLAR:






Yorum Gönder

0 Yorumlar