ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİ (BOP)



💿1-BOP'ın Hazırlık Safhası:1948'da Marshall Planı ile başlatıldı.

💿2-Eylem Safhası:(Siyasi vb Oluşumların Etkinleştirilmesi); 12 Eylül 1980 Darbesi ile Başlatıldı.
💿3-Operasyon Safhası; (İtaatkar Siyasi Oluşumlar ile Bağlantılarının Sahaya Sürülmesi) 2004

Genişletilmiş Ortadoğu İnisiyatifi (Büyük Ortadoğu Projesi-BOP) ABD 43. Başkanı Bush hükümeti tarafından 2004 yılında Büyük Ortadoğu adıyla duyurulmuş olsa da Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) aslında I. Dünya Savaşından sonra ortaya çıkmış ve 1948'da Marshall Planı ile başlatılmıştır.

Bu nedenle konuyu üç safhada  I ve II.Dünya Savaşları, II.Dünya Savaşı sonrası Soğuk Savaş Dönemi,Tek Kutuplu Dünya (Komonüzmin sona erişinden sonraki evre incelemekte yarar var;
I. Dünya savaşından sonra İngiltere'nin, sömürgelerinin büyük bir kısmını kaybetmesi ve Almanya'nın yenilmesi ile oluşan boşluğu ABD ve SSCB doldurmaya başlamıştır. Dünyanın iki kutuplu olması
II. Dünya Savaşı sonrasında olmuştur. ABD, Avrupalı müttefiklerinin yerine almaya başlayarak Dünyada Batı Bloku’nun başını çekerek Ortadoğu'da etkinliğini artırmaya başlamıştır.

-II.Dünya Savaşı sonrası Soğuk Savaş Dönemi,
II. Dünya Savaşı sonrasında 1947 yılında önerilen ve 1948-1951 yılları arasında yürürlüğe konan Marshall Planı ABD kaynaklı bir ekonomik yardım paketidir. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 16 ülke, bu plan uyarınca ABD'den ekonomik yardım almaya başlamışlardır. Bunun yanında ABD bu 16 ülkede kurdurmuş olduğu STK(Sivil Toplum Kuruluşları) ve ABD.nin  kendi misyonları (elçilik görevlileri) vasıtası ile bu ülkelerin iç işlerinde etkili olmaya başlamışlardır.
Bu süreçte;1950 yılında Türkiye'de Eylül ayında Komünizmle Mücadele Derneği İstanbul'da kurulmuştur. Amacı kısaca şuydu: 'Milli bünyemizi meydana getiren ve kuvvetlendiren, millet olarak yaşamamızı sağlayan unsurları takviye ederek komünizmle fikir yoluyla mücadele etmek ve bu gayeye ulaşabilmek için tarihe, vatana ve Allah'a bağlılığı kökleştirmekti. 
1951 yılında ünlü TKP tutuklamaları yapıldı. Aynı yıl şair Nazım Hikmet vatandaşlıktan çıkartıldı. Belki pek alakası yok gibi gözükse de  'Atatürk'ü Koruma Kanunu' da yine aynı yıl yürürlüğe kondu. Atatürk'ün şahsına veya hatırasına yönelik irticai eylemler de bu tarihte (1951 yılında) yasaklanmış oldu.
Milli Türk Talebe Birliği ve İlim Yayma Cemiyeti, Komünizmle Mücadele Derneği'nin türevleri olarak hayat buldular.  Türk Milliyetçiliği ülküsüyle kurulan bir dernek zamanla Amerikan çıkarlarına hizmet eden bir kuruluşa dönüştü. Hem MİT hem CIA bu dernekte çok etkin oldu.  Yetiştirdiği kadrolar ise devlet idaresine uzun yıllar yön verdiler.
Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, 16 Temmuz 1965 tarihinde, TİP'in Bursa mitingine yapılan saldırı sonrasında Komünizmle Mücadele Derneği fahri başkanlığından ayrılmıştı. Bunun üzerine Adalet Bakanlığı dernekle ilgili soruşturma başlattı.
70.li yıllardan 80.li yıllara gelirken Türkiye içten içe sağ-sol çatışmaları ile olaylar tırmanmaya başladı 12 Eylül 1980 Darbesi ile askeri yönetim dönemi başladı Darbeden sonra çoğunlukta solcular olmak üzere ülkücüler dahil tutuklamalar ve idamlar oldu. Sol örgütler ve ülkücüler tasfiye edildi. Ancak; Milli Türk Talebe Birliği ve İlim Yayma Cemiyeti, Komünizmle Mücadele Derneği'ne hemen hemen hiç dokunulmadı ve bu oluşumlar 80 darbesinden sonra gittikçe güçlendiler.
Bu arada,  Ermeni Soykırım iddialarını Türkiye Cumhuriyeti hükümetine kabul ettirmek, tazminat ödettirmek ve iddia edilen Ermeni vatanına topraklarını devrettirmek için çalışan Asala 1975 yılında Lübnan'da kurulmuştur. Ermeni teröründe, Türkiye’deki iç huzursuzluğun zirveye çıktığı 1979 yılından itibaren büyük bir artış gözlenmeye başlanmıştır. Ermeni teröristler toplam 110 terör olayı gerçekleştirmişlerdir. Bu saldırılarda Türkiye'nin 42 diplomatı ile 4 yabancı uyruklu kişi hayatını kaybederken, 15 Türk ve 66 yabancı uyruklu kişi de yaralanmıştır. Ancak; ne hikmetse 1984 yılında PKK.nın eylemlerini başlatması ile sahneden çekilmiştir.
1985 yılında Mihail Gorbaçov Sovyetler Birliği’nin önderi oldu ve glasnost (açıklık) ve perestroika (yeniden yapılandırma) projeleriyle merkezi kontrolü azalttı. Polonya, Doğu Almanya, Çekoslavakya, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan Komünist yönetimi 1990 yılında terk ettiklerinde Sovyetler Birliği onlara müdahale etmedi ve 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin kendisi de dağıldı.
1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra 21. yüzyılın başıyla birlikte, Komünist partiler Çin, Küba, Laos, Kuzey Kore ve Vietnam’da iktidarda kaldılar. Bununla birlikte Çin, Maocu mirasın birçok bakış açısını yeniden değerlendirdi ve iktisatta büyümeyi arttırmak için devlet kontrolünü azalttı. Bu girişimleri ve bununla paralel olarak yabancı sermaye ve yatırımcıları ülkesine çekmek sureti ile günümüzdeki ekonomik etkinliğe sahip oldu.
90. lı yıllarda SSCB dağılırken ABD Ortadoğu’da boş durmadı. Irak ile Kuveyt arasında, 1990'ın Ağustos ayında gerçekleşen ve Körfez Savaşı'nın başlangıcı olarak kabul edilen çatışmalar başladı.
Bu olaylar Irak'ın, yedi ay boyunca Kuveyt'i işgaliyle sonuçlanmış ve Amerika Birleşik Devletleri'nin önderliğindeki koalisyon güçleri tarafından Irak'a karşı mücadele başlatılmıştır.1991 yılında ABD Kuveyt'de Saddam güçlerine saldırarak Saddam güçleri yenilgiye uğratılmış ve K.Irak uçuşa yasak hale getirilerek bir nevi koruma altına alınmıştır. Bu kapsamda;  PKK.da K.Irak.da daha da güçlenmeye başlamıştır.

Yine bu evrede; Türkiye'de başta aydınlar olmak üzere cinayetler işlendi, PKK K.Irak'taki boşluktan yararlanarak hareket alanını genişletti.1999 yılında Abdullah Öcalan'ın yakalanmasından sonra, PKK güç kaybına uğradı gibi gözükse de Batının kontrolüne geçmiştir, 2002 yılında ABD.nin Irak'ı işgalinden sonra tekrar eski gücüne kavuşmuş ve eylemlerini artırmıştır.
Genişletilmiş Ortadoğu İnisiyatifi (Büyük Ortadoğu Projesi-BOP) ABD 43. Başkanı Bush hükümeti tarafından 2004 yılında Büyük Ortadoğu adıyla duyurulan en batıda Fas'ın Atlantik kıyılarından, en doğuda Pakistan'ın kuzeyindeki Karakurum yaylalarına, Kuzeyde Türkiye'nin Karadeniz kıyılarından Güneyde Aden ve Yemen'e kadar uzanan bölgede, Müslüman ülkelere demokrasi ihracını ve bu ülkelerin pazarlarının açılmasını amaçladığı iddia eden politik kuramdır.
ABD'nin kendi egemenliği dışında farklı bölgelerde farklı ülkeler adına ortaya attığı ve uygulamaya başladığı bu politik kuram birçok kişi tarafından eleştirilmiş ve bunun amacının Ortadoğu'daki çatışmaları genişleterek devam eden sayısız çatışma ve ayaklanmaların kontrolünü kolaylaştırmak olduğu öne sürülmüştür.
Dünyada gücünü kaybetmeye başlayan başını ABD.nin çektiği Batının, yükselmeye başlayan Çin, Hindistan, Rusya Federasyon, İran vb ülkelerin ikinci bir gücü oluşturmalarına engel olmak ve kendi menfaatlerini korumak ve enerji kaynaklarını kontrol etmek, kısaca tekrar İki Kutuplu Dünya Düzeni mücadelesi olarak değerlendirmekteyim. Bu kapsamda;
-Gelecek on yılda (Kısa vade); Ortadoğu’yu (İslam Ülkelerini) istenilen şekle sokmak,  bu alanı kontrol ederek ikinci gücün yanında yer almalarını engellemek, gelecek 50 yıl içerisinde tükenecek olan petrolün kaynaklarını ve enerji yollarını kontrol altına almak
-Önümüzdeki 50 yıl içerisinde ise (orta vade); Çin, Hindistan, Rusya Federasyon, İran vb ülkeleri) bölmek ve zayıflatmak veya gelişmelerini engellemek. Bunun için ekonomik açıdan yaptırımlar uygulamak, bu ülkelerdeki azınlıkları yönlendirerek karışıklıklar çıkarmak ve böylece ülkeleri bölmek veya zayıflatmak, kendi aralarındaki sorunları ön plana çıkararak yakınlaşmalarını önlemek ve gerilim yaratmak
Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da ABD ve Batı karşıtı ülkelerde Arap baharı adı altında operasyonlar düzenlendi. Bu operasyonlar sonucunda özellikle; 
-Irak, Libya ve Mısır’da iktidarlar kanlı bir şekilde değişti ve anılan bu ülkelerde henüz istikrar yok, özellikle Irak’da olaylar devam ediyor ve İran eksenine kayma var,

-Henüz Suriye’de olaylar devam ediyor ve olaylar planlanan sürecin arkasında kalmış durumda, ayrıca; Çin ve Rusya’da tepkiler artıyor. Bu durumda ABD Suriye’deki durumu bay pas etmek zorunda kaldı ve Türkiye’yi kısmen devre dışı bıraktı.

-Ortadoğu’nun haritasını değiştirme çabaları sürecin çok gerisinde ve yolunda gitmiyor. Diğer taraftan; bu konudaki askeri ve diğer harcamalar ABD bütçesini zorlamaya başladı.
-Daha yolun ortasında olan bu süreç beklenmedik olaylar, tepkiler ve bir o kadarda sorun ortaya çıkardı.
-Bu yüzden; Dünya’da, Türkiye’de ve Ortadoğu’da ABD ve Batı karşıtlığı artmaya başladı.
BOP projesinin önünde engeller vardır. Birincisi İslam Coğrafyası, ikincisi Rusya ve Çin’dir, üçüncüsü ise bu konuda karşılaşılan sorunlar-zorluklar vardır. Bu durum; gelecek elli yıl içerisinde petrolün tükenmesi ve enerji yollarının olamayacağı gerçeği ışığında Dünyada iki kutupluluğa doğru sancılı bir dönemin işaretidir. ABD ve batının çabaları İslam Coğrafyasını Demokrasi ve Ilımlı İslam gibi saçmalıklarla cebren ve hile ile tutsak ederek yanında olmasını istiyor. Eğer başarabilirse.
GELİŞMELER


-30 KASIM 2012 Filistin artık BM'de 'üye olmayan gözlemci devlet' 

***BOP Türkiye***


Vatanseverleri sustur-Muhalefeti sindir-Basını kullan, dini ön plana çıkar. 

Milletinin  değerlerini yok et ve vatandaşı yönlendir->>>>> -Anayasayı 


değiştir-Genel af çıkar- APO=KCK , Vatanseverleri serbest bırak-Federasyon 


yapısına geç-Türkiyeyi böl .....

14 Kasım 2012