ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

Afganistan Güncelleme 14. Ağu. 2021


👉 İlerleyişini sürdüren Taliban, başkent Kabil'e yaklaşıyor

Afganistan'da, yabancı güçlerin çekilmeye başlamasının ardından, mayıstan bu yana saldırılarını arttırarak sürdüren Taliban, son 8 günde 15 vilayet merkezini ele geçirdi.

Ülkedeki son gelişmelerin özeti:

  • Taliban İlerleyişini sürdürüyor.
  •  Taliban'ın başkent Kabil'i yakın zamanda ele geçirebileceği değerlendiriliyor.
  • BM verilerine göre son bir ayda bin kadar kişi hayatını kaybetti
  • On binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı
  • Taliban şu an 34 şehir merkezinin yarısından fazlasını kontrol ediyor
  • Çok sayıda ülke, Afganistan'daki personelini tahliye ediyor


👉ABD, personel tahliyesi için 3 bin asker gönderiyor


ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Kabil Büyükelçiliği’ndeki Amerikalı personelin tahliyesi için 3 bin askerin Afganistan'a gönderileceğini ve bu birliklerin sadece tahliye görevini icra edeceklerini bildirdi.

Pentagon Sözcüsü Kirby, basın brifinginde, ABD'nin Kabil Büyükelçiliği’nde çalışanların büyük bölümünün tahliyesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kirby, Başkan Joe Biden'ın talimatı üzerine Dışişleri Bakanlığı ile de koordine halinde söz konusu tahliye planlarının yapıldığını ve amaçlarının elçilik çalışanlarının güvenli şekilde Hamid Karzai Havalimanı'na getirilip oradan da ABD'ye ulaştırılması olduğunu belirtti.

👉NATO: Taliban'a karşı Afgan hükümetini destekliyoruz

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Afganistan’daki durumun kontrolden çıktığını belirterek, Taliban’a saldırılarına son vermesi ve müzakerelere dönmesi için çağrıda bulundu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, Afganistan'da ilerleyişini sürdüren Taliban'ın ülkeyi ele geçirmesi halinde söz konusu durumun uluslararası toplum tarafından tanınmayacağını bildirdi

👉BM'den Afganistan açıklaması: Durum kontrolden çıktı BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Taliban'a saldırılarına son vermesi ve müzakere çağrısında bulundu. Guterres, Afganistan'da durumun "kontrolden çıktığı" uyarısını yaptı.

👉İngiltere Savunma Bakanı: "Afganistan’da devlet çökerken, El Kaide gibi gruplar güç kazanıp Batı için tehdit olacak"

👉Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Endişemiz, Afganistan'da yaşananların Orta Asya'ya sıçrama olasılığı

👉@İçişleri Bakanlığı’ndan Afganistan ve Pakistan kararı: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysanız, covid 19 karantina süreniz 14 gün.Afganistan ve Suriye'den gelmişseniz 10 gün!

Afganistan

Madde madde Kabil sevdası!


Yorum Gönder

0 Yorumlar