ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

MUHTEŞEM YÜZYIL DİZİSİNE ELEŞTİRİLERE DAİR

Aşkı ile devleti arasında kalan Kanuni Sultan Süleyman'ın ve Hürrem Sultan'ın oğulları için girdikleri iktidar mücadelesi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, diziye yönelik eleştirel açıklamalarının ardından yeniden gündeme gelen Muhteşem Yüzyıl dizisi ‘’Aşkı ile devleti arasında kalan Kanuni Sultan Süleyman'ın ve Hürrem Sultan'ın oğulları için girdikleri iktidar mücadelesi’’ ni anlatmaktadır.

Bu dizinin, senaristi ve yapımcısı da muhtelif zamanlarda da eleştiri ve tehditler almıştı (1).

Dizinin tarihsel gerçekleri yansıtmak konusunda eksik olduğunu belirten Ortaylı, “13 sefere çıkmış bir padişahtan bahsediyoruz. Bu dizide hiç böyle bir şey yok. Ama Başbakan şimdi iki sene sonra müdahale ediyor. Daha evvel müdahale etmek gerekirdi” dedi. Ortaylı tüm eksiklerine rağmen dizinin farklı ülkelerde ilgiyle izlendiğini de ekliyor: “Ortadoğu’da ve Balkanlarda ve hatta söylendiğine göre Fransa’da bile izlenip, takip ediliyor.” (1)

15. Bölümü yayınlanan dizinin, neden şimdi daha ağır bir şekilde eleştiri alması ve yayından kaldırılmak istenmesi veya bu konudaki olumsuz eğilim sanat açısından çok düşündürücüdür.

Bir diğer önemli ayrıntı; Hürrem Sultan’ın, yaptıklarını tarih zaten anlatmaktadır.  Burada,  savaşlara,  hareme vb takılmamak lazım, dizilerde tarihi yaşamak yerine, tarihten ders almak gerektiğine inanıyorum. Belki de sıra dışı olması yüzünden izleyiciler tarafından ilgi ile karşılanmıştır.

Altının çizilmesi gereken bir diğer husus ise Dizinin anlattığı dönemin, Osmanlı Tarihi açısından gerileme döneminin başlangıcı olmasıdır. Dizide asıl sonun başlangıcını hazırlayan olaylar canlandırılmaktadır.

Dizide aslında, Osmanlı İmparatorluğunun sonun başlangıcında hangi olayların sonun başlangıcını hazırladığı önemli, eğer yasaklanmazsa gelecek bölümlerinde bunu açık olarak seyredebileceğiz. Tarihte yaşanmış olayları bir dizide tarih kitabı gibi birebir anlatmak doğru olmasa gerek.  

Belki dizinin adının ‘Muhteşem Yüzyıl’ yerine ‘Sonun Başlangıcı’ veya ‘Muhteşem Yüzyılın Sonu’ olabilirdi diye düşünüyorum.

Bazı konularda diziden ders almamız gerektiğine inanıyorum. Osmanlının çöküş başlangıcının nedenleri ile açık bir şekilde anlatılıyor.  

Tüm eleştirilere rağmen, dizinin;
60 farklı ülkede yayınlanması beklenen dizi en fazla ülkeye pazarlanan Türk dizisi olmuştur.

UNESCO'nun ''Kültür: Kalkınma İçin Köprü'' girişimi çerçevesinde yapılan toplantıda konuşan Çelik, “Muhteşem Yüzyıl'ı şuan Ortadoğu, Balkanlar ve Türk Cumhuriyetleri'nde 150 milyona yakın kişinin izlediğini tahmin edebiliyoruz” demişti. (1)

Sonuç olarak, bir kısım eksiklerine rağmen;
-Bu dizi bir tarih belgesi değildir. 
-Televizyonlarda saçma sapan bir sürü dizi ve program olmasına rağmen bu dizi ile bu kadar uğraşılması düşündürücü ve manidardır.
-Bundan dolayı, diziyi eleştirirken tarafsız yaklaşılması ve objektif olarak değerlendirilmesi gerekir.
Emeği geçenlere teşekkürler Nur içinde yat Meral OKAY

Mevlüt BAYRAK
28 Kasım 2012

KAYNAK:
1.http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2012/11/121126_magnificient_century.shtml

Yorum Gönder

1 Yorumlar

Habere Yorum dedi ki…
Savcılık, bu gerekçelerle dizinin yönetmenleri Yağmur Taylan ve Durul Taylan ile oyuncular Halit Ergenç ve Meryem Uzerli hakkında “kişinin hatırasına hakaret” suçundan yürütülen soruşturmaya takipsizlik kararı verdi.
http://www.yurtgazetesi.com.tr/gundem/muhtesem-yuzyil-hakkinda-karar-h31133.html