ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

İşkencedere'de taş ocağına karşı direnen köylüler:

Muhatabımız Cengiz İnşaat değil, iktidar 

Rize‘nin İkizdere ilçesi Eskencidere Vadisi‘nde taş ocağına karşı 21 Nisan 2021’de köylülerin başlattığı eylem sürüyor.

Ancak köylülerin ısrarına rağmen Cengiz İnşaat, İyidere Lojistik Limanı’nda sahil dolgusu olarak kullanmak istediği taşları alabilmek için ormanda iş makinelerini çalıştırmaya devam ediyor.

Bir yıldan fazla bir süredir eylemin devam ettiği İkizdere’de ortam eskisine oranla biraz daha sakin artık.

Köylüler de İkizdere dışında kendilerine hala desteklerin olduğunu ancak eylemin giderek zayıfladığını söylüyor.

Ama İkizdere köylüleri acele kamulaştırma kararıyla iş makinelerinin girdiği ekolojik vadide son bir ağaç kalana kadar taleplerinde ısrar edeceklerini belirtiyor.

Eylemin en başından itibaren bu projenin büyük doğa tahribatıyla birlikte geçim kaynaklarını da elinden alacağını belirten köylüler, İkizdere'de "organik çay ve bal üretiminin" bittiğini söylüyor.

Doğa ile birlikte "kendilerinin de yok edildiğini" ifade eden köylüler, "rant uğruna yaşamlarının yok sayıldığı" görüşünde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sel fekaleti nedeniyle Rize’de dile getirdiği "Tabiatla uyum içinde bir hayatı inşa etmek yerine ona tahakküm edilmeye çalışıldığında bunun bedelini insanın yanı sıra tüm canlılar ödüyor. Bu tür durumlarda insan bilerek ya da bilmeyerek çoğu zaman kendi felaketini bizzat kendi eliyle hazırlıyor’’ sözlerini hatırlatan köylüler, aynı durumun İkizdere’de de yaşandığının altını çiziyor.

"Muhatabımız Cengiz İnşaat değil, mevcut iktidar" diyen İkizdere köylüleri şimdiye kadar iktidar partisinden kimsenin seslerine kulak vermediğini dile getiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen köylüler, orman tahribatının durdurulmasını istiyor. 

12 Haziran 2022 Oturma Eylemi;

Rize İkizdere’de Cengiz İnşaat’ın dünyada koruma altında bulunan 250 vadiden biri olan Eskencidere’de işlettiği taş ocağında doğa katliamına engel olmak isteyen bir grup yurttaş, kamyonların önünü kesmek için yola oturma eylemi yaptı.

İkizdere Çevre Derneği'nin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, "Doğa katliamlarına artık daha fazla tahammülümüz kalmadı! Doğa katliamlarına son verin" vurgusu yapıldı.

12 Haziran 2022 tarihinde yapılan oturma eylemi ile ilgili bir değerlendirme yapan İkizdere Çevre Derneği (İÇDER) @ikizdere_icder   yetkilileri, "Bitti diyenler yine kaybedecek. Mahkemeler taş ocağı karar alsa da, bu mücadeleye karşı olanlar, bir dönem bizimle yürüyenler 'yapacak bir şey yok ‘dese de, hala bu mücadele üzerinden kendilerine pay çıkarmaya çalışanlar olsa da, İkizdere Çevre Derneği ve dosalarımızla birlikte haykırıyoruz. Bitmedi, bitmeyecek bu kavga ta ki kazanana kadar" açıklamasını yaptı.

İLGİLİ HABERLER; 

-İşkencedere'de taş ocağına karşı direnen köylüler: Rant talanına son verilmesini istiyoruz,

-Rize Valiliği, İkizdere'de Cengiz İnşaat'ın taş ocağı projesine karşı yapılan eylemleri yasakladı,

-Meral Akşener, 'yasaklı' İkizdere'de taş ocağına direnen köylüleri ziyaret etti,

-Cengiz İnşaat'ın taş ocağına protesto: Yurttaşlar oturma eylemi yaptı,

-Arşiv:İKİZDERE TAŞ OCAĞI (Arşiv) https://youtube.com/playlist?

Yorum Gönder

0 Yorumlar