ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

Türkiye'nin Koronavirüs Salgını Normalleşme Takvimi #HabereYorum

NORMALLEŞMEDE BAŞARILI ÜLKELER
Türkiye'yi incelemeden önce bu konuda başarılı olan ülkelere ve bu ülkelerin başında Normalleşme Takvimi için en iyi örnek gösterilen Güney Kore'yi incelemekte yarar var.
Güney Kore'de her gün 20 bin kişiye test uygulandı. Nüfusa kıyasla dünyada en yüksek test oranı Güney Kore'de. Peki Güney Kore Bunu nasıl Başardı?
Koronavirüse karşı mücadelede bu laboratuvarlar önemli bir işlev gördü. Ülke çapında bu amaçla 96 kamu ve özel laboratuvar ağı kuruldu. Laboratuvarda test sonuçları 5-6 saatte alındı. Hastaların (Vakaların), hastanelere gelmesi beklenmedi, kurulan laboratuvarlar ile kontrollü ve başarılı bir şekilde vakaların üzerine gidildi. 
Bu konuda başarılı en son bir diğer ülke ise İran, Güney Kore gibi olmasa da İran vatandaşının yarısından çoğunu Korona virüs testinden geçirmiş bulunmaktadır.Aşağıdaki tabloda görüldüğü üzere Yeni Vaka ve Ölümler kayda değer azalma olmuş ve İyileşme oranı ise %80 ler seviyesine yaklaşmıştır. Böylece Çin ve Güney Kore'nin ardından Korona virüs ile savaşı kazanan  üçüncü Ülke İran diyebiliriz. 
TÜRKİYE'DE NORMALLEŞME NASIL OLMALI
Sağlık Bakanı her ne kadar başarı sağlandı diyorsa da şu an için bu abartılacak bir başarı değil. Çünkü iyileşme oranı artış ivmesi düşük ve şu anda %37,45. İlave olarak, testler hastanelerde yapılmakta ve günlük olarak 35-40 Bin  civarında.. şu ana kadar 991 Bin 613 Kişiye Korona virüs testi yapıldı. Halbuki İran, 50.günde nüfusunun yarısına yakınını korona virüs testine tabi tutmuştu.Bu kapsamda Türkiye, Çin, Güney Kore ve İran uygulamalarını örnek almalı, aldığı tedbirler ve uygulamalara ilave olarak Korona virüs şüphesi olan Hastaların, hastanelere gelmesinin yanı sıra özellikle risk oranının yüksek olduğu lokasyonlara ve enfekte için risk oluşturabilecek yaş gruplarına seyyar laboratuvarlar ile teste tabi tutarak test sayısını artırmalı ve özellikle risk gruplarını süratle teste tabi tutmalıdır.Kısaca, vakaların hastanelere gelmesi beklenmeden kurulacak sistemle vakaların ve risk gruplarının üzerine seyyar olarak gidilmesi gerekir.




NORMALLEŞME KONUSUNDAKİ ALINTI HABER
(BBC)
Hükümet, koronavirüs salgınında ölüm ile günlük vaka sayısının düşüşe geçmesi ve iyileşen hasta grafiğinin yükselmeye başlamasını dikkat alarak normalleşme takvimi üzerinde yoğun bir çalışma yürütüyor.Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın koordinasyonunda tüm bakanlıklardan gelen veriler ile normalleşme takviminin oluşturulması; hafta başında yapılacak kabine toplantısında takvime son biçimi verildikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklaması planlanıyor.Türkiye, ilk koronavirüs vakasının açıklanmasının hemen ardından 12 Mart'ta bir dizi önlemi aşamalı olarak devreye soktu.İlk ve orta dereceli okulların tatil edilmesinden seyahat sınırlamasına, eğlence yerleri, kafe, kuaför, spor salonlarının kapatılması, 20 yaş altı ve 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağına kadar bir dizi önlem yaşama geçirildi.
Türkiye'nin normalleşme takvimiyle ilgili hangi seçenekler konuşuluyor?


Ayrıca 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta hafta sonları ve resmi tatillerde sokağa çıkma yasağı uygulaması sürdürülüyor.Nisan ayının sonlarına doğru vaka ve günlük ölüm sayılarındaki düşüş ve buna karşılık olarak iyileşme oranları dikkate alınarak kısıtlamaların kaldırılmasına dönük eylem planı için çalışmalar sürdürülüyor.Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın koordinasyonunda yürütülen normalleşme takvimi, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda hazırlanıyor. Erdoğan başkanlığında yapılan kabine toplantısı ve AKP'nin salı günü yapılan MYK toplantısında da ele alınan normalleşme takvimiyle ilgili simülasyonlar yapılırken olumlu veriler gelse de "temkinli" bir süreç planlanıyor.3 AŞAMALI GEÇİŞ PLANISağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun önerileri esas olmakla birlikte, salgın nedeniyle kademeli olarak uygulamaya konulan kısıtlamaların yine kademeli şekilde kaldırılması düşünülüyor.Bu kapsamda 3 aşamalı bir takvim öngörülüyor.Buna göre normalleşmeye dönük ilk adım 28 Mayıs-18 Haziran'ı kapsayacak şekilde planlanıyor.Bir anlamda "deneme süreci" olarak görülen bu dönemde, daha çok turizm sektörüne dönük kısıtlamaların kaldırılması, sınırlı olarak şehirler arası uçuşlara izin verilmesi düşünülüyor.Salgının yayılma hızında bir artış olmaması halinde ikinci aşamaya geçilecek.İkinci aşamada 30 büyükşehirde seyahat kısıtlamasının kaldırılması, kafe, restoranların açılması, salgının kontrol altına alındığı ülkelerden başlamak üzere uluslararası uçuşların başlaması dahil bir dizi alanda normalleşme hedefleniyor.Takvimin üçüncü aşamasını da örgün eğitimin yeniden başlayacağı ve yaşamın normale döneceği Eylül-31 Aralık dönemi oluşturuyor. Ancak bu takvimleme, "Her şeyin iyiye gideceği" senaryosuna göre yapılıyor ve virüsle ilgili "ikinci dalga" riski görülmesi halinde her an revize edilebilecek.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

Habere Yorum dedi ki…
Türkiye 11 Mayıs Pazartesi itibari ile 4 Aşamalı Normalleşme Planını Uygulamaya sokacak. Malumunuz %80 Hasta İyileşme Oranına Sahip Almanya kendi Planını 5 Hazirana erteledi, Türkiye'nin bu oranı ise %62 . Bu durum BEN NE DERSEM O dan kaynaklanıyor. İnanın benim analizlerimi beğenin beğenmeyin yazın bir kenara Normalleşme Planı en erken 1 Haziran olmalıydı....