ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

DİCLE KALKANI (ANALİZ)

Merkezi Irak Ordusunun bugün Kerkük'ün kontrolünü sağlamasının ardından ikinci hedefi Ninova-Sincar-Habur İstikametinde ilerleyerek Türkiye-Irak Sınırını kontrol altına alabilir.

Irak'ın böyle bir harekatı için haklı gerekçeleri var;

1- 1926 Ankara Anlaşması, Madde-5 e göre Türkiye-Irak Sınırının Değiştirilemeyeceğini hükme bağlamıştır. Bu madde Irak'ıda sorumluluk altına sokuyor.

2-Türkiye-Irak sınırı uzun zamandan beri Irak tarafından (IKYB) kontrol edilemiyor ve bu durum hem Türkiye'ye ve hemde Suriye ye ve hatta Irak'a terör örgütü PKK ve İllegal Örgüt ve kişilerin kolaylıkla geçmesine olanak sağlıyor.

3-Sınıra yakın bölgelerde üs oluşturan PKK, IKYB'nin kontrol ettiğini iddia ettiği (Gerçekte PKK'yı direk ve dolaylı olarak koruyor ve kolluyor) bölgelerde faaliyet göstererek; Türkiye, İran, Suriye'de ve hatta Irak'da terörist eylemler yapmakta ve İllegal faaliyetler icra etmektedir.

4- IKYB, kontrol altında tuttuğu Habur sınır kapısından Merkezi Irak'a geliş ve gidişlerde zorluklar çıkartıyor ve sorunlar yaratıyor.

5-PKK ve İŞİD vb Terör Örgütlerinin Suriye'ye geçmesi, lojistik destek alması IKYB tarafından engellenemiyor/engellenmiyor. Bu durum Suriye'de PYD'nin güçlenmesini ve İŞİD ile mücadeleyi sekteye uğratıyor.

İşte bu ve benzer nedenlerden dolayı Irak, en yakın zamanda DİCLE KALKANI Harekatını başlatabilir.

Türkiye'nin Planlayıp, İktidarın yapamadığı bu harekatı Irak tek başına yapması durumunda Türkiye'nin haklı çıkarlarını koruyamayanları Yüce Milletin İradesine bırakıyorum!

NOT:Bu analiz tamamen öngörüdür. Oluşması şartlar ve ilgili tarafların kararlılıklarına bağlıdır.

EMARE>>>> https://twitter.com/WalidPhares/status/919951088471638016

Dip Not:1926 Ankara Anlaşması, Madde-5 e göre Türkiye-Irak Sınırının Değiştirilemeyeceğini hükme bağlamıştır. Referandumda Evet çıkar IKBY Bağımsız Devlet olduğunu ilan ederse Türkiye, anılan anlaşmanın ilgili maddesine göre Kuzey Irak'a müdahale edebilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar