ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

ABD STRATEJİK ORTAK MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en son ABD ziyareti 15-17 Mayıs 2017 tarihlerinde gerçekleşmişti. 

Bu ziyaret ; İç Politikada ve Dış politikada sorunlar yaşayan ve birde üstüne Zarrab Davası ile başı sıkıntıda olan bir ortamda gerçekleşmişti.
İç Politikada;

Özellikle Referandumdan sonra zayıflayarak çıkan bir iktidarın, ekonomik ve sosyal sorunlara yaklaşımı ve FETÖ ile mücadelede ne kadar ciddi olduğu sorgulanması gereken öncelikli konular arasında yer almaktaydı.

Dış politikada ise;

Avrupa ile yaşanan gerginlik, Rusya ile ilişkiler ve Rusya'dan S-400 hava savunma füze alımı, Astana zirvesinden sonra oluşturulacak Güvenlikli Bölgeler, Suriye'deki gelişmeler çok ciddi bir yalnızlık içerisinde olan Türkiye'nin önemli gündem konularını teşkil etmekteydi.

Bu çerçevede Erdoğan, ABD'de Trump ve diğer görüşmelerinde ne kadar başarılı olabildi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyaretinin 10 gün öncesinde, ön çalışma gerçekleştireceği açıklanmış ve de bu aşamada Kalın, Akar ve Fidan'dan oluşan bir heyet 05 Mayıs 2017'de ABD'ye sürpriz ziyarette bulunmuşlardı.

Görüşülen madde başlıklarına bakarsak; 

PYD'yi müttefik olarak gören, Astana'da alınan kararları sıcak karşılamayan, Türkiye'yi dışlayan Irak ve Suriye'de Türkiye ile menfaatleri çelişen bir ABD, (sonuç; ABD, PYD'yi desteklemeye devam etti.

F. Gülen'in iadesi  konusunda şimdiye kadar ağırdan alan ABD, FETÖ ile mücadelede siyasi ayağına dokunmayan, etkili bir mücadele yapmayan ve de üstelik siyasi rant aracı olarak kullanan Türkiye'ye ne derece yardımcı olur? Sonuç; F. Gülen hale ABD de yaşıyor ve de herhangi bir gelişme yok. 

Zarrab  davasını koz olarak kullanmayı planlayan ABD, Türkiye'den beklenmedik taleplerde bulunabilir mi? Durum; Bu dava daha da dilendirilmeye başlandı.

Rusya'dan S-400 Hava Savunma Füzesi almayı planlayan Türkiye'ye karşı ne gibi öneriler sunabilir? Durum; halen daha Rusya'dan S-400 Füzeleri alınmadı ABD engellemesi var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan gündem dışı, Finans kuruluşları ve ABD'nin önde gelen Düşünce Kuruluşlarıyla toplantı yapacak mı? Bu toplantı gerçekleşti, ayrıntıları basına açıklanmadı.



Cumhurbaşkanlığımızın Basın açıklamasını aynen aşağıda sunuyorum.

ABD Başkanı Trump ile Telefon Görüşmesi

09.09.2017

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki telefon görüşmesine ilişkin basın açıklaması:
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Sayın Donald Trump arasında bu akşam bir telefon görüşmesi gerçekleşmiştir.
İki lider, Türkiye ve ABD arasındaki stratejik ortaklığa dikkati çekerek, ikili ilişkilerin daha da güçlendirilmesi, bölgedeki istikrarın artırılması için birlikte çalışmaya devam etmenin önemini vurgulamışlardır.
Sayın Cumhurbaşkanımız ve ABD Başkanı Sayın Trump, New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çerçevesinde bir araya gelme konusunda da mutabık kalmışlardır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Peki Türkiye-ABD arasında Stratejik Ortaklık'tan bahsediliyor.

Türkiye'nin Milli Menfaatlerine tamamen ters hareket eden bir ABD, üstüne; TC üst düzey bürokratlarını tutuklayıp, bir kısmı için dava açarken, ayrıca Cumhurbaşkanlığı korumalarını soruşturmaya dahil ederken , ABD'den Strajik Ortak olarak bahsetmek doğru bir tavır olmasa gerek.

Cumhurbaşkanımız, Trump ile ne görüşecek pek doğrusu ben de merak içerisindeyim.

Yorum Gönder

0 Yorumlar