ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

GAZZE SORUNU (GÜNCEL YORUM-ANALİZ)

14 Kasım 2012 Çarşamba günü Hamas’ın askeri kanadının lideri Ahmet Caberi’nin öldürülmesiyle başlayan İsrail saldırılarına başından itibaren ABD tam destek, başta İngiltere olmak üzere bazı Batı ülkeleri de destek veriyor.

Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda, Gazze’ye yönelik saldırılar İsrail’in *kendisini savunma hakkı* olarak görülüyor. Rusya ise sorunun BM de çözülmesini ve bir an önce Ateşkes olmasını istiyor. Türkiye, Mısır ve İslam Dünyası özellikle kamuoyu yönünden oldukça rahatsız.Bugün (21 Kasım 2012) itibari ile çatışmalar devam ediyor ve halen ateşkes yok.

Bugün Gazze’de yaşananlar tarihten gelen sorunların kaynağıdır. Filistin tarihi  http://www.tarihim.org/filistin-sorunu.html de özet bir şekilde yer almaktadır. Gelinen noktada; Golan Tepeleri Suriye ile, Batı Şeria ve Gazze Şeridi Filistinliler ile sorunlu bölgelerdir. Harita-1

Çatışmaların olduğu Gazze Şeridi ise 40 km genişliğinde ortalama 12/6 km derinliğinde Akdeniz’e kıyısı ve İsrail ve Mısır ile sınırı olan dar bir bölgedir. Harita-2.  Gazze Şeridinde Toplam 2,460,492 Filistinli  yaşamaktadır.

Şu anda ajanslarda, sosyal medyada *Gazzede Ateşkes* başlıkları ile haberler var. Ancak, gerçek hiç de öyle değil. İki gün önce Gazze şeridine israil uçakları tarafından atılan *Evlerinizi Boşaltın* Broşürleri ile 4 gün önce İsrail kabinesinin **Gazze Şeridinde Yahudi göçmenler için konut inşası** kanununun kabul edilmesi gerçekleri var.

Bu iki konu ve şu anki durum itibari ile, İsrail’in Ateşkesi kolay kolay kabul etmeyeceğini ve ateşkes için 2008 de Gazze Şeridinde boşaltmış olduğu alan (Yahudi yerleşim alanı) ve bu alanın genişletilmesi şartları olabileceği emareleri görülmektedir.

Diğer taraftan; İsrail’in Suriye ile sorunlu olan ve İsrail işgali altında olan Golan Tepelerini unutmamak gerekir. Daha bir ay önce, bu bölgeye ve Suriye sınırına yoğun topçu ve havan ateşi açmıştı. Suriye’de iç karışıklık devam ediyor ve Suriye Ordusu İç karışıklığa angaje olmuş durumda ve sorunlarla boğuşuyor. Ürdün ise sessiz kalmaya devam ediyor.

İlave olarak; diğer Filistin Bölgesi olan Batı Şeria’da her an her şey olabilir. Kısaca, bölge Suriye dahil barut fıçısı gibi, beklenmedik bir kıvılcım çatışmaların Gazze Şeridi dışına çıkmasına neden olabilir.

Diğer bir konu, İsrail İran’ın Nükleer Tesis Projesini tehdit olarak görmesidir. Çok önemli bir ayrıntı da İsrail, İran’ın bu tesislerine saldırı yapacağını her zaman dile getirmesidir. Unutulmaması gereken bir diğer husus ise İsrail'in K. Irak ile olan iyi ilişkileridir.

İsrail’in Gazze'ye saldırısından önce, özellikle başta Türkiye’de olmak üzere Bağımsız Filistin Devleti’nin ilan edileceği tartışmaları ve yorumları yapılmaktaydı.  

Netanyahu’nun seçim yatırımı gibi lanse edilmeye çalışılan İsrail’in Gazze  Saldırısı, aslında ABD ve Batılı müttefiklerinin destek verdiği ve geçmişi Birinci Dünya Savaşı'na (Sevr Antlaşması) kadar giden Büyük Orta doğu Politikasının (BOP) bir parçasıdır. Bu nedenle; konuyu sadece Gazze ekseninde değerlendirmemek, BOP kapsamında analiz yapmak doğru bir yaklaşım tarzı olacaktır.

Bu değerlendirmeler ışığında, İsrail planlarının;
-Gazze ile sınırlı kalmayacağı, 
-Batı Şeria, 
-Golan Tepeleri-Suriye 
-Ve İran'ın Nükleer tesislerinin havadan vurulmasına kadar uzanacağını (Plan bu, şartlar oluşursa) değerlendirmekteyim. 
Direkt olmasa da Türkiye ve diğer Orta doğu Ülkeleri de,  bu durumdan istemeseler de etkileneceklerdir.

Mevlüt BAYRAK
21 Kasım 2012 Çarşamba
FAYDALANILAN KAYNAKLAR:
http://flag651.blogspot.com/2012/11/buyuk-ortadogu-projesi-bop-aslinda.html
Ulusal ve Uluslar arası basın ve Sosyal medya

GELİŞMELER
-21 Kasım 2012 GAZZE'DE ATEŞKES SAĞLANDI
-26 Kasım 2012 İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak görevinden istifa etti. 
-30 Kasım 2012 Filistin artık BM'de 'üye olmayan gözlemci devlet' 
-01 Aralık 2012Yahudilere 3 bin konut 
- 02 Aralık 2012 İsrail Başbakanı Netanyahu, Filistin'de yerleşim yerlerini arttıracaklarını, BM kararını da tanımayacaklarını söyledi http://www.dunyabulteni.net/?aType=haber&ArticleID=237191 



 Harita-1:İsrail ve Filistin
Harita:2- Gazze Şeridi