ANA SAYFA RESÄ°M (HTML)

reklam

site logo

Nanenin Faydaları Nelerdir?


Yemeklere lezzet katan hoÅŸ kokusuyla rahatlatıcı etki sunan nane baharat olarak kullanıldığı gibi çay formatında da tüketilebilir. Nane, aromatik bitkiler grubunda bulunan kekik, biberiye gibi ballıbabagiller familyasına ait bir bitkidir. 

Akdeniz ikliminin etkin olduÄŸu bölgelerde kolaylıkla yetiÅŸebilir. Tarihi MÖ 1200 yıllarına kadar dayanan ve Antik Mısır’da da kullanılan bitki iyileÅŸtirici ve sakinleÅŸtirici etkisiyle birçok alanda kullanılabiliyor. 

Nane, ilaç sanayinden, parfüm, kozmetik yapımına kadar birçok alanda yer verilen bir bitkidir. Alternatif tıp alanında doÄŸanın insanlara sunduÄŸu ÅŸifa ile nane çayı faydaları geniÅŸ bir yelpazede etkisini gösteriyor. 

Özellikle sindirimi rahatlatmak, mide bulantısı için nane çayı faydaları eşsiz etkisiyle doğal çözümlerde başı çekiyor. Şişkinlik, hazımsızlık sindirim rahatsızlıklarında bir fincan tükettiğinizde nane çayı faydaları ile iyileştirici etkisini kısa sürede hissedebilirsiniz. Anti bakteriyel etkisiyle de bilinen nane çayı faydaları kış mevsiminde tüketildiğinde grip, nezle semptomlarının azaltılmasında yardımcı oluyor. Nane çayı neye iyi gelir sorusuna içeriğindeki mentolün ferahlatan etkisiyle burun tıkanıklığı ve sinüsleri açar cevabı da verilebilir.

Taze Nanenin Faydaları



  1. 👉Antiseptik, antiviral (virüs karşıtı) ve antibakteriyel (bakteri karşıtı) özelliklere sahiptir.
  2. 👉Ağızda zararlı bakteri üremesini önleyerek, dil ve dişleri temizleyerek, ağız sağlığını iyileştirir.
  3. 👉Hızlı ve etkili bir bulantı kesicidir.
  4. 👉Akne semptomlarını rahatlatır.
  5. 👉Burun, boğaz ve akciğer tıkanıklıklarını temizler.
  6. 👉İçerdiği rosmarinik asit sayesinde alerji ve saman nezlesine neden olan histaminlerin salınımını engeller.
  7. 👉Doğal bir uyarıcıdır zihinsel sağlığı destekler, yorgunluk, anksiyete ve depresyonu rahatlatır.
  8. 👉Sindirim sistemini (mide ekÅŸimesi, ishal, hazımsızlık, aşırı gaz) düzenler. 
  9. 👉Sinir ve kas ağrılarını azaltmaya yardımcıdır. Baş ağrısı ve migreni azaltabilir

Nane Çayı Faydaları Nelerdir?

Nane çayı faydaları mide bulantısı, ÅŸiÅŸkinlik, hazımsızlık gibi sindirim sistemi sorunlarında rahatlatıcı etkisiyle öne çıkıyor. 

Ancak nane çayının faydaları grip nezle gibi hastalık durumlarında da iyileÅŸmeye yardımcı etkisiyle kendisini gösterir. Taze nefes saÄŸlayarak ağız kokusunu gidermeye yardımcıdır. 

Nane çayı faydaları bunlarla da sınırlı değildir. Hoş kokulu aromatik nane bitkisinin aynı zamanda anti bakteriyel özelliğe sahip olduğu bilinir. Bu özelliği sayesinde nane çayı faydaları bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu etki yaratır.

 Kış mevsiminde tüketilen nane limon çayı faydaları vücudun direnci düştüğünde oluÅŸan soÄŸuk algınlığı semptomlarında rahatlama saÄŸlar.


Nane Çayı Nasıl Yapılır Tarifi

Åžifa deposu ferahlatıcı etkisiyle rahatlatan nane çayını evde kuru ya da taze nane yaprakları kullanarak hazırlamak mümkün. Mide bulantısı için ya da kış mevsiminde soÄŸuk algınlığının etkilerini azaltmak için nane limon çayı sıklıkla tüketilir. 

Limonda bulunan C vitamini desteÄŸi ve anti bakteriyel içerikli nane ile oluÅŸan karışım kafein bulundurmaması nedeniyle günün her saati kolaylıkla tüketilebilir. 

Sindirim ÅŸikayetleri için yemeklerden sonra içilmesi uygun olur. Uyku öncesi bir fincan nane çayı faydaları ise günün stresini arkada bırakmak için rahatlatıcı etki sunar. Nane çayı demlerken taze nane yaprakları kullanılmasının daha etkili olduÄŸu bilinir. Ancak tazesi bulunmadığında aynı ÅŸekilde kuru nane olarak da çayı hazırlanabilmektedir. 

Taze nane yaprakları kullanarak çay demlerken önceden 2 su bardağı içme suyu kaynatarak hazırlanır. Kaynayan suyu ocaktan aldıktan sonra içerisine 10-15 adet taze nane yaprağı ilave edilir. 

Nane çayı faydalarından maksimum olarak yararlanmak için taze nane kullanımında 3 dakika demlenmesini beklemek gerekir. Ancak kuru nane kullanarak çay hazırlanıyorsa demlenme süresini 5 dakikaya çıkarmak gerekir. 

Nane aromatik bir bitki olduÄŸu için çayı da keskin bir tat verebilir. Bu nedenle bir dilim limon ekleyerek rahatlıkla tüketilebilir. Ä°steÄŸe baÄŸlı olarak bir çay kaşığı bal ilavesiyle de içilebilir. Taze ya da kuru nane kullanılarak demlenen nane çayını kullanım ihtiyacına uygun olarak sıcak ya da soÄŸuk olarak tüketmek mümkün. 

SoÄŸuk algınlığında semptomların giderilmesi için sıcak limonlu nane çayı bal ile birlikte içilebilir. 

Nane çayı soğuk olarak buzlu çay şeklinde de tercih edilebilir. Bunun için bardağın altına önce buz parçaları üzerine demlenmiş çay ilave edilebilir. Limon dilimleri ile hem şifalı hem de lezzetli bir içecek oluşturabilir. Faydalanılan Kaynaklar: Anonim

#FaydalıBilgiler, #BaharatlarınFaydaları, #Nane

Yorum Gönder

0 Yorumlar