ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

Dezenformasyon yasası ‘Adalet Komisyonu’ndan da geçti

 

Kamuoyunda 'Dezenformasyon Yasası' olarak adlandırılan, #SosyalMedyaYasası 

#maalesef Adalet Komisyonu’ndan geçti.

'Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymaya' 3 yıla kadar hapis cezası öngören dezenformasyon yasasındaki 29. madde muhalefetin tüm itirazlarına rağmen Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

Kamuoyunda dezenformasyon yasası olarak adlandırılan, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi Meclis Dijital Mecralar Komisyonu'ndan sonra Adalet Komisyonu’ndan da geçti.

Teklifte tanımlamaları muğlak bırakılan ve ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymaya’ 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngören 29. madde basın meslek kuruluşları ile tüm muhalefet partilerinin itirazlarına rağmen kabul edildi.

Komisyonda bu madde üzerine söz alan CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu, iktidarın, seçim sathı mahallinde korku iklimi oluşturarak insanların muhalefet yapmasını engellemeyi ve muhalefet yapanları sindirmeyi amaçladığını belirtti.

CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek "Düzenlemenin amacı basını baskı, tehdit altında tutmak. Bir ülkede basın baskı altındaysa o ülkede siz demokrasiyi ayakta tutamazsınız." dedi.

İktidarın, muhalif basını susturmayı istediğini belirten Zeybek, "Bunun demokrasiyle bir ilgisi yok, bu ancak diktatörlük olan ülkelerde olur. Bu maddeyi tamamen çekin" diye konuştu.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş ise yakasına "sosyal medyama dokunma" yazılı kırmızı kurdele taktı. Kanun teklifinde muğlak ifadelerin bulunduğunu dile getiren Altıntaş, "Avrupa Birliği'nde platformların vatandaşı yanıltmasından korumak esas alınmış, bizde ise vatandaşı yayın yapmaktan korkutmak esas alınıyor. Bu düzenleme, gençliğe yapabileceğimiz ciddi bir engel olur" dedi.

Çakırözer: Her ay en az 50 gazeteci yargılanıyor

Özel: Dezenformasyon adı altında yeni bir sansür

Koç: Düşünce hürriyetini yok edeceksiniz

Özdemir: Burada basından bahsetmiyoruz

Yargıtay üyesi: Uygulamada önemli tartışmalar çıkacaktır

Komisyonda konuşan Yargıtay 8. Ceza Dairesi üyesi İhsan Baştürk, hangi fiilin suç olarak tanımlandığının açık ve net, hiçbir tereddüde imkân bırakmayacak şekilde belirlenmesinin hukuki önemine vurgu yaptı.

Baştürk, bu suçun yüzde 99 basın yoluyla işlenebileceğini ve bu suçun basın yoluyla yapılmasının ağırlaştırıcı neden sayılmasının kanun yapma tekniği açısından sıkıntı yaratacağını kaydetti.

Yorum Gönder

0 Yorumlar