'Şair ceketli çocuk' ölüm yıldönümünde anıldı:
'Bu dünyanın bir rengi eksildi'
Karadeniz müziğinin önemli temsilcisi, "Şair ceketli çocuk" Kazım Koyuncu; Hopa'daki köyünde mezarı başında anıldı.
Yeşilköy, eski adıyla Pançol köyündeki anmaya; Koyuncu'nun kardeşi Niyazi Koyuncu, Canan Koyuncu, Hüseyin Koyuncu, Sol Parti Parti Meclisi üyesi Alper Taş, Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi, Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir, Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül Akçiçek, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, CHP Yüksek Disiplin Kurulu üyesi Doğuşcan Aydın, eski CHP Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu, sanatçı Mehmedali Barış Beşli, sinema yapımcısı Baran Seyhan ve çok sayıda yurttaş katıldı.
Yağmur altındaki anmada, Hopalı gençler; Koyuncu'nun seslendirdiği Megrel halk şarkısı “Didou Nana”yı yorumladı.
"KAZIM'SIZ BU DÜNYANIN BİR RENGİ EKSİLDİ"
Koyuncu'nun da kurucuları arasında yer aldığı ve Lazca Rock yapan Zuğaşi Berepe grubunun solisti, Koyuncu'nun arkadaşı Mehmedali Barış Beşli; anmada Koyuncu'nun anısına Lazca konuşma yaptı. Beşli'nin konuşmasının, Türkçesi şöyle:
“16 yıl oldu. Biz Kazım'sızız. Kazım'sız bu dünyanın bir rengi eksildi. Dolmayacak bir renk. Yıllar geçiyor, bizler yaşlanıyoruz. Kazım hep çocuk. Kazım hep 34 yaşında. Buraya geliyoruz her yıl sizler de geliyorsunuz. Bu deniz, bu dere, bu gökyüzü dağlar, sis... Bunlarla yüreğimizi hafifletiyoruz. Onun sevgisi asla bitmeyecek. Günden güne büyüyecek. Hoş geldiniz."
"BİR ÖNCÜ NİTELİĞİNDE"
Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi, Koyuncu'nun Hopa için önemli bir değer olduğunu belirtirken; "Hopa'da da aynı zamanda bir öncü niteliğinde. Kazım'dan sonra birçok Hopalı sanatçı çıkmıştı. Koyuncu'ya çok teşekkür ediyoruz" dedi.
"KAZIM BİZE ‘ŞAİR CEKETLİ ÇOCUK’ NASIL OLUNUR HALA ÖĞRETİYOR"
Koyuncu'nun mezarı başında konuşan Fındıklı Belediye Başkanı CHP'li Ercüment Şahin Çervatoğlu, şunları söyledi:
“Herkes şair ceketli çocuk olamaz. Şair ceketli çocuk olacaksanız Kazım olacaksınız. Kazım, bize şair ceketli çocuk nasıl olunur hala öğretiyor. Nasıl öğretiyor? Fındıklı'da, Millet Bahçesi ve kıraathanesinde Kazım Koyuncu Kültür ve Sanat Evi açtık diye egemenler bize dava açtı, davamız sürüyor. Kazım Koyuncu orada şair ceketli çocukları yetiştiriyor. Kazım Koyuncu olmak bu demek.”
"CHP'Lİ, AKP'Lİ, SOSYALİST KADINLARIMIZ, KAZIM KOYUNCU'DA BİRLEŞTİLER"
Çervatoğlu, Koyuncu'nun Karadeniz için önemini şöyle anlattı:
"Kazım Koyuncu, şuradaki çaylık, fındıklıktır. Kazım Koyuncu bizim nefes aldığımız coğrafyada tınımızdır. Bu tınıyı yaşatmak önemlidir. Bu tınıyı, doğmamış çocuğumuza, hamile bir annemizin karnında dinletebiliyorsak; Kazım Koyuncu'yu yaşatmış sayılırız. Siyaset hepimizin genlerinde ve geleneklerinde olabilir. Ama Kazım Koyuncu, hiçbir siyasi ayrım gözetmeden devrimcilere bu tınıyı taşıma özelliğini gösterdi, bize. Ailesinin, yoldaşlarının, sevenlerinin yanında bir kez daha saygıyla anıyorum.
Fındıklı Belediyesi Kadın Korosu... Kadınlarım ev kadını, işçi, yoksul, çay bahçesinde çalışan kadınlarımız. Kadınlarımız CHP'li, AKP'li, kadınlarımız sosyalist. Bunlar bir araya geldi, çok farklı olmalarına rağmen Kazım Koyuncu'da birleştiler. Bu akşam Fındıklı Belediyesi Kadın Korosu, Kazım'ı yaşatmak için Fındıklı'ya davet ediyor. Kazım'ı yaşatacağız, yarattıklarını paylaşacağız."
''KATLEDİLEREK SENİN YANINA GÖNDERDİĞİMİZ METİN ABİ'MİZİN İKİ GÜN SONRA DAVASI VAR''
Konuşmasında 31 Mayıs 2011 tarihinde polisin sıktığı biber gazı sonucu Hopa'da yaşamını yitiren öğretmen Metin Lokumcu'yu anan Çervatoğlu, "Katledilerek senin yanına gönderdiğimiz Metin Abi'mizin iki gün sonra davası var. Avukatlarımız orada olacak. Metin Abi'mizin de davasını takip edelim" çağrısı yaptı.
''İSKELE DENİLİNCE AKILLARA GELEN KAZIM ABİ OLUR''
Koyuncu'nun mücadelesinde doğanın önemine dikkat çeken müzisyen gençler, Hopa Sahil Dolgu projesine ilişkin, şunları söyledi:
"Bugün Hopa'da dolgu projesi yapmak isteyenler var. Biz kim yapıyor, yaptırıyor bilmiyoruz. İskeleyi yıkmak istiyorlar. İskele denilince akıllara gelen Kazım Abi olur. Gitarını alıp iskelede şarkı söylüyordu. Her akşam gidip şarkılar söylüyor, Kazım Abi'nin emanetine sahip çıkıyoruz. Hopa'nın gençleri olarak biz bunun karşısında olacağız."
(ANKA)
#BenimHayalim'i hayallerimizi çalanları, yok edenleri #ProtestoEdiyorum
— Mevlüt Bayrak (@mevltbayrak) June 25, 2021
Çalanlar unutulur gider,
Ancak, gerçek iz bırakanlar kalbimizde yaşar.
Unutmayacağız seni Karadeniz'in asi, hırçın ve unutulmayan sesi Saygı ve özlemle#KazımKoyuncupic.twitter.com/M44sMcMfMV
Dalgaların kıyıya vuruşunda, derelerin akışında, söylediğimiz şarkılarda yaşıyor #KazımKoyuncu
— Fındıklı Belediyesi (@findiklibel) June 25, 2021
İsmini, müziğini ve mücadelesini yaşatacağız.
Sevgiyle ve özlemle anıyoruz.
Fındıklı Belediyesi Kadın Korosu - Tsira
🎶 https://t.co/BKLoMAZHdM pic.twitter.com/56oiUhhUhy
Siz kimsiniz insanlara bu acıları yaşatıyorsunuz …#KazimKoyuncu 🕊 pic.twitter.com/YoC21VqyXb
— Lîlan 🕊✌🏻 (@33heyeheye33) June 25, 2021
Karadeniz müziği ile rock müziği sentezleyerek kendi tarzını oluşturan, "Şair Ceketli Çocuk" olarak tanınan #KazımKoyuncu, 16 yıl önce aramızdan ayrıldı. pic.twitter.com/UQU98jXz2N
— TRT Arşiv (@trtarsiv) June 25, 2021
İyiki bu dünyadan gelip geçtin güzel insan #KazımKoyuncu #GeceyeBirSözBırak #GeceyeBirŞarkıBırak pic.twitter.com/OkQO1OhL9s
— Hırçınn Denizzz 🤨🤫 (@Asabiyim_35) June 25, 2021
Birbirimizi anlamamız için aynı dili konuşmamıza gerek yok. Ezildikten sonra hepimiz aynı şarabız...
— markherita 🌼 (@markherita) June 25, 2021
Hayatım boyunca Türkiye’deki sistemle mücadele ettim. Sonunda fark ettim ki sistemle kanser aynı şey.#KazimKoyuncu pic.twitter.com/MfLVoQN0ZY
0 Yorumlar