ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

Sayıştay'ın 2019 Denetim Raporları İnternet Sitesinden Kaldırıldı

HABERE YORUM

💥Sayıştay, ''İBB’nin 0-4 yaş arası çocukların annelerine verdiği ve yaklaşık 100 bin annenin yararlandığı ücretsiz ulaşım kartlarını mevzuata aykırı buldu. Sayıştay raporunda; bu konuda yetkinin Cumhurbaşkanı’nda olduğu belirtildi'' 

💥Şimdiye kadar böyle bir uygulama yokken, neden Büyükşehir Belediyelerini AKP kaybedince böyle bir uygulamaya geçildi... Bu konuda Sayışyay Kamuoyunu Aydınlatmalıdır. 

💥Diğer bir konu; Sayıştay'ın 2019 denetim raporları, açıklanır açıklanmaz internet sitesinden kaldırılması da soru işaretlerini beraberinde getirdi.  

Sayıştay'ın 2019 denetim raporları, açıklanır açıklanmaz internet sitesinden kaldırıldı!

Sayıştay Başkanlığı, belediyelere ilişkin 2019 yılı denetim raporlarını açıkladı. Ancak raporlar açıklandıktan kısa bir süre sonra Sayıştay’ın resmi internet sitesinden kaldırıldı.

Cumhuriyet gazetesinden Hazal Ocak'ın haberine göre; Sayıştay'ın internet sitesinden kaldırılan raporlarda çarpıcı tespitlere yer verildi.

Sınavsız memur kadrosu

İstanbul Esenler Belediyesi 2019 Sayıştay Denetim raporunda da bir dizi çarpıcı tespite yer verildi. Sayıştay, özel kalem müdürü olarak açıktan atanan kişilerden bazılarının diğer memuriyet kadrolarına sınavsız atandığını da belirledi.

2009 yılından bu yana toplamda 2 seçim dönemi geçtiği, iki dönemde de aynı başkanın seçildiği anlatılan raporda, "Buna rağmen özel kalem müdürlüğü kadrosuna 19 farklı kişinin atandığı, bu atamaların açıktan atama yapılması suretiyle gerçekleştirildiği, açıktan yapılan atamaların memuriyete sınavsız girişin bir yolu olarak kullanıldığı, özel kalem müdürü olarak açıktan atanan kişilerden, 28.07.2016- 9.01.2017 arasında görev yapan personelin mimar kadrosuna, 15.12.2010– 4.08.2011 arasında görev yapan personelin biyolog kadrosuna atandığı, 9 personelin ise bu görevi yaptıktan sonra naklen başka bir kamu kurumuna tayin olduğu ve 8 adet personelin özel kalem müdürlüğü kadrosuna atanmasında bakanlık izninin alınmadığı" ifadesi yer aldı. Bu kadrodan geçilen kurumlar arasında TRT, Güngören Belediyesi ile Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı gibi kurumlar da var.

Muhtarlara maaş

Rapora göre belediye, ilçedeki tüm muhtarlıklara ihtiyaçlarını karşılamak için aylık nakdi yardımda bulundu. Muhtarlara aylık ödenek tahsis edildiği belirtilerek "Muhtarlık işlerinin yürütülmesi için gerekli giderlerin harç gelirlerinden karşılanması gerekmektedir" denildi.

Raporda özetle şöyle denildi: "Ocak-şubat aylarında yapılan nakdi yardım için ilgili meclis kararında herhangi bir fatura öngörülmezken diğer aylarda yapılan yardımlar için yeni bir meclis kararı alınmak suretiyle ile aylık 1.750,00 TL tutarını geçmemek üzere fatura karşılığı nakdi yardım yapılmıştır. Muhtarlıklar tarafından sunulan faturalar incelendiğinde ise mutat bir şekilde her bir muhtarlığın her ay (belediye meclisi kararındaki tavan miktar olan tutara eşit olacak şekilde) tam olarak 1.750 TL’lik kırtasiye malzemesi alımı yaptığı görülmüştür. Bu durum, fatura karşılığı yapılan yardımın nakdi bir mahiyet aldığının bir göstergesidir."

Gaziantep'te ihalesiz devir

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılı denetim raporuna göre belediyenin 2019 yılı toplam faiz gideri 218 milyon 859 bin 59 TL olarak hesaplandı.

Faiz giderleri önceki yıla göre yüzde 30.87 arttı. Belediyenin kendisine ait "hafriyat sahalarını, toplu ulaşım hizmetlerini, sosyal tesisler, büfe, otopark ve çay bahçelerini" işletebileceği ve bu yerleri iştiraklerine ihalesiz devredebileceği anlatılan raporda, belediye şirketlerine işletme hakkı devredilen taşınmazların üçüncü kişilere ihalesiz devredildiği tespit edildi.

"Belediye 2 milyar faiz ödemiş"

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li meclis üyesi Yılmaz Kireç, söz konusu rapora ilişkin "Belediye, 10 yılda 2 milyar lira faiz ödemiş. Belediye şirketleri konusunda da belediye yetkililerini defalarca uyardık" dedi.

Gaziantep Şahinbey Belediyesi’nin CHP’li meclis üyesi Uğur Kalkan da “Belediyeye ait 200 taşınmazın kullanım şekli ile tapudaki kaydının farklı olduğu tespit edilmiş. Baktığınız zaman ödenen faiz rakamları, kendi merkezi hükümetlerinin çıkardığı KHK’ye uymamalar, belediye mülkiyetindeki yerlerin ihalesiz devirleri ve buna benzer çok şey var. Ayrıca perşembe akşam saatlerinde Sayıştay’ın resmi sitesinden raporları inceledim, cuma günü sabah sistemde kapatıldı. İlk defa böyle bir durumla karşılaştım” diye konuştu.

KAYNAK:T24

SAYIŞTAY'DAN SANSÜRLÜ RAPOR

CHP’li Yavuzyılmaz’ın, “Sayıştay’ın Yargılama Raporları neden açıklanmıyor?” sorusuna “Tüm raporlar yayımlanıyor” yanıtı verildi. “Rapor” olarak gösterilen belgelerde ise yolsuzluk yaptığı hükme bağlanan kişiler ile kamu zararı tutarları gizleniyor

Sayıştay tarafından kamu kurumlarında yürütülen denetimler sonucunda suç işlediği kesinleşen kişilerle kamu zararı tutarlarının açıklanması istendi.
CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, hem TBMM Başkanlığı’na hem de Sayıştay Başkanlığı’na “Yargılama Raporları’nı vatandaşla paylaşmak için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz” sorusunu yöneltti.

TBMM Başkanlığı tarafından verilen yanıtta raporların yayımlandığı ifade edildi. Yanıtta, “Sayıştay ilamları, sorumlulara, ilgili kurumun üst yöneticisine, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, ilgili muhasebe birimine ve başsavcılığa tebliğ edilmektedir. Diğer taraftan Sayıştay ilamlarının tamamının kendi kurumsal internet sitesi üzerinden kamuoyunun erişimine açıldığı da bilinmektedir” denildi.

BULMACA ÇÖZER GİBİ

“Hesap yargısı” olan Sayıştay’ın Anayasa’ya göre TBMM ve halk adına denetim yaptığını, görevinin yargılama sonuçlarını sansürlemek olmadığını, sansürlü raporların da “Yargılama Raporu” olarak kabul edilemeyeceğini söyledi. Yavuzyılmaz, “Bu yanıtlar aslında Yargılama Raporları’nın neden kamuoyundan gizlendiğini de ortaya koyuyor. Kişileri, firmaları, zamanını, miktarı bilmek resmen yasak. Bulmaca çözer gibi raporları ve yolsuzlukları çözmeye çalışıyoruz. Yapılması gereken şey, ‘ama’sız, ‘fakat’sız, ‘sansür’süz bu yanıtların tüm ülkeyle paylaşılmasıdır” dedi.


Sayıştay'ın 2019 yılı denetim raporunda AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde sadece başkanlık makamına ait olması gereken temsil ağırlama bütçesinin aynı zamanda, 31 adet Daire Başkanlığı ve Şube Müdürlüğü bütçesinde tertip açılmak suretiyle mevzuata aykırı şekilde kullanıldığı ortaya çıktı.

Yayımlanan rapora göre, AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde temsil ve tanıtma giderlerine 24 milyon 676 bin 69 TL harcama yapılmış.

Sayıştay denetçilerinin hazırladığı 2019 yılı denetim raporunda, AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde sadece başkanlık makamına ait temsil ağırlama bütçesinden 31 adet Daire Başkanlığı ve Şube Müdürlüğü’nünde mevzuata aykırı şekilde faydalandığı ortaya çıktı.

 Sayıştay raporuna göre, AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde 2019 yılında temsil ağırlama giderleri için 24 milyon 676 bin 69 TL harcandı. Kanuna göre, temsil ağırlama bütçesi yalnızca belediye başkanlık makamı tasarrufunda kullanılmakta. Raporda, bu bütçeden Daire Başkanlıkları ve Şube Müdürlüklerinin de harcama yaptıkları tespit edildi

KAYNAK:Doğrusu Haber


Yorum Gönder

0 Yorumlar