ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

Mısır, Libya Ateşkesinin Ayrıntılarını Açıkladı

Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sissi, komşu Libya’daki iç savaşı sona erdirmek için tek taraflı bir girişim açıkladı. Plan, geçen haftalarda büyük kayıplar yaşayan doğudaki güçlerin komutanı Halife Hafter tarafından kabul edilmişti.
Abdülfettah El Sissi, Kahire’de düzenlediği basın toplantısında, girişimin Pazartesi’den itibaren uygulanmaya başlanacak bir ateşkesi de içerdiğini aktardı ve petrol zengini Libya’da seçimlere giden yolun önünün açılmasının planlandığını söyledi. Sissi, ülkedeki krize askeri çözüm aramaya devam etmeye karşı olduğunu bildirdi.
El Sissi, ‘‘Ulusal kurumların birliği ve bütünlüğü de dahil krize barışçı çözümler bulunmazsa Libya’da istikrar olmayacaktır’’ dedi ve girişimin Libya için yeni bir başlangıç olacağını söyledi.
Uluslararası toplum tarafından desteklenen başkent Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’nden henüz girişimle ilgili yorum gelmedi. 
Ancak hükümete bağlı askerlerin sözcüsü, Trablus’un doğusundaki Sirte kentini geri almak için çatışmaların devam edeceğini söyledi. 
Hafter güçleri, Sirte’yi Ocak ayında ele geçirmişti.
Sözcü Muhammed Gnono, Trablus’a bağlı askeri güçlerin Mistara liman kentinin doğusundaki el Washka kasabasının kontrolunu ele geçirdiklerini belirtti ve ‘‘Bu savaşı biz başlatmadık, ancak ne zaman ve nerede sona ereceğine biz karar vereceğiz’’ dedi.
Konferansa doğudaki güçlerin komutanı Halife Hafter’in yanı sıra merkezi Tobruk’ta bulunan meclisin sözcüsü Aguila Salih ile ABD, Rusya, Fransa ve İtalya’dan temsilciler katıldı.
Trablus merkezli yönetim ile yönetime destek veren Türkiye ve Katar ise toplantıya katılmadı.
Konu İle İlgili Diğer Haberler
Türkiye Mısır’ın önerisini reddetmişti; Çavuşoğlu: ‘‘Kahire’deki Ateşkes Çabası Ölü Doğmuştur’’ ,
Rusya'nın Bu konuyla ilgili İstanbul Toplantısı İptal Edildi (Bu Toplantıya iran D.İ.B Zarif'de katılacaktı,
ABD’den Tunus’a asker gönderme uyarısı; ABD de son dönemde Rusya’yı Libya’daki ateşi körüklemekle suçlamış ve gerekirse Tunus’ta asker konuşlandırarak Rusya’nın Kuzey Afrika’yı istikrarsızlaştırmaya çalışmasını engelleyeceğini bildirmişti.
Fransa'nın Libya Açıklaması:Türkiye'nin müdahalesi kabul edilemez, NATO ile görüşeceğiz.