ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

Fransa'nın Libya Açıklaması:Türkiye'nin müdahalesi kabul edilemez, NATO ile görüşeceğiz


HABERE YORUM

Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında parçalanan ve yıkıma uğrayan ülkeler gibi Libya’da da karışıklıklar devam ediyor. Fransa, Libya’da petrolden pay alma derdinde, Libya’nın barış ve huzur içinde olması umurunda bile değil. 

Diğer taraftan Türkiye, Libya’da BM tarafından tanınan Hükümeti desteklerken, Suriye’de bunun tam tersi BM tarafından tanınana Esat Yönetiminin karşısında…

Son gelişmelerden anlaşılan Türkiye, ABD’nin önderlik ettiği başta Fransa olmak üzere ve buna Rusya’yı ve Arap Ülkelerini de dahil edebiliriz.. Libya’da devre dışı bırakılmak isteniyor.

HABERLER
Fransız bir cumhurbaşkanlığı yetkilisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Fransa'nın NATO müttefikleriyle yaptığı konuşmada Türkiye'nin Libya’daki Askeri Rolünü tartışmak istediğini söyledi.

Pazartesi günü Reuters'e konuşan bir Fransız cumhurbaşkanlığı yetkilisi NATO müttefiki Türkiye'yi BM silah ambargosunu ihlal etmek ve deniz varlığını Libya kıyılarında yükseltmekle suçladı.

Türkiye'nin müdahalesi kabul edilemez, NATO ile görüşeceğiz. Türkiye'nin NATO ortağı olması gerekiyor, bu yüzden devam edemez.

Paris'in aklında neler olduğu sorulduğunda, yetkili önümüzdeki günlerde Türkiye ve diğer NATO ortaklarıyla durumu görüşmek üzere görüşmeler yapılacağını söyledi.
KAYNAK: PARİS (Reuters)

Fransız Le Monde gazetesi: 'Türkiye ve Rusya Libya'yı paylaştı'
Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, "Türk-Rus vesayeti altındaki Libya" başlıklı baş yazısında, "Bugün Avrupalılar Orta Doğu'da yabancı iki yayılmacı gücün, Rusya ve Türkiye'nin gösterisini izliyor" ifadelerine yer verilmişti.

Le Monde gazetesi tarafından cuma günü yayımlanan yazıda, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzaktan baktığı, Avrupa'nınsa kendi arasında fikir birliğine varmaya çalışırken Türkiye ve Rusya'nın Libya'yı paylaştığı ifade edilmişti.

Macron, Türkiye'nin Suriye'ye müdahale etmesine de tepki göstermişti
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 7 Kasım'da İngiliz The Economist dergisinde yayımlanan söyleşide "NATO üyesi Türkiye'nin, Fransa'nın çıkarlarının söz konusu olduğu bir bölgede, koordinasyonsuz agresif eylemleri var" demiş ve "Benim için şu anda tanık olduğumuz, NATO'nun beyin ölümüdür" ifadesini kullanmıştı.

Libya'da kim kimi destekliyor?
Merkezi Trablus'ta bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Türkiye,  Avrupa Birliği ve uluslararası kurumlarca meşru kabul ediliyor ve destekleniyor.Tobruk merkezli Hafter güçlerinin kontrolünde olan Temsilciler Meclisi'ni ise Mısır, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya'dan destek buluyor.