ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

TÜRKİYE RİSKLİ ÜLKELER KATOGERİSİNDE


Türkiye'de ilk Koronavirüs Vakası, 11 Mart 2020 tarihinde resmi olarak olarak sadece bir vaka olarak açıklanmıştı. ilk ölüm vakası 7.günde gerçekleşmişti.%Ölüm:1,02)

7.günden sonra, vaka ve ölüm oranları hızla artmaya başladı. 31Mart 2020 tarihine geldiğimizde (21.Gün) 13.531 Vaka Sayısı,214 Toplam Ölüm (%:1,58) ve %1,80 İyileşme Oranı ile Dünyada 10.sıraya yerleşti.

Böylece; Türkiye aynı zamanda , Dünyada Vaka sayısında En riskli Ülkeler Katogorisine de girmiş oldu. Aşağıdaki çizelgelerden Türkiye'yi Çin ile mukayese ettiğimizde 

1.Çin 2 Aylık periyod da Vaka Sayısı 81.518, Ölüm Sayısı 3.305 (%4,05) ve İyileşme Oranının %93,29 olduğunu görmekteyiz. 

2.Çin'in nüfusü hemen hemen Türkiye'nin 13 katı büyüklüğünde böyle bir kıyaslama da Çin Vakanın çıktığı başta Wuhan Şehri olmak üzere Hubai Eyaletinde kontrol ederek Çin'in Geneline yayılmasını engellemişti.Türkiye'de ise Ülkenin Genelinde olduğu görülmektedir.
Çizelge-1:Covid-19 Dünya 31 Mart 2020
3.Durumun bu şekilde seyretmesi halinde Türkiye'nin, Çin'den daha  büyük oranda etkileneceği anlaşılmaktadır.  

Türkiye'de,13.531 Vaka Sayısı,214 Toplam Ölüm (%:1,58), Çok düşük oranda hasta iyileşmeleri (%:1,80) yaşanırken her geçen gün de vaka sayısı ve ölümler de artıyor.
Şu ana kadar 13.531 vakadan sadece 243 kişi iyileşti. İyileşme oranı %1,80 , Bu oran oldukça düşük,

Çizelge-2:Covid-19 Türkiye31 Mart 2020


Koronavirüs  ilk defa Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktı, hızla dünyaya yayılarak binlerce kişinin ölmesine neden oldu. Bu sebeple ülkenin ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 13 seviyesinde daralma göstereceği öngörülüyor. Bunun etkilerini azaltmak ve salgınla mücadele etmek için 15,9 milyar dolar ayırdığını açıkladı. Buna göre;
➤Çin Merkez Bankası gösterge kredi faiz oranı da dahil bir dizi faiz indirimine gitti.
➤Pekin bankalara Corona virüsten etkilenen şirketler için ucuz kredi ve ödeme kolaylığı sağlaması konusunda da çağrı yaptı. Çin'de Öncelik sağlık sisteminde...

Çizelge-3:Covid-19 Çin 31 Mart 2020








Dünyada Çin dışında Koronavirüsten etkilenen birçok ülke başta Almanya olmak üzere ABD, Fransa, İngiltere, İtalya vb Ülkeler Yardım Paketlerini açıkladılar ve yürürlüğe koydular.

Almanya, İkinci Dünya Savaşı sonrası en büyük ekonomik yardım paketini yürürlüğe soktu. Almanya'da  Ağırlık Hastanelerde
Avrupa Birliği'nin en büyük ekonomisine sahip ve virüsten en çok etkilenen ülkelerden biri de Almanya. Burada salgının ekonomik etkisini azaltmak için Şansölye Angela Merkel başkanlığında Bakanlar Kurulu tarafından 750 milyar euro'luk teşvik paketine onay verildi. Bunun yanında 56 milyar Euro’luk ek bütçeyi onaylandı ve Almanya 2013'ten beri ilk defa borçlanmış oldu. Pakette öne çıkan başlıklar ise şöyle; 
Hastanelere 3 milyar Euro üzerinde yardım paketi ayrıldı.
➤Ev sahipleri corona virüs krizi nedeniyle kirasını ödeyemeyen kiracılara 1 Nisan tarihinden 30 Haziran tarihine kadar çıkış veremeyecek.
➤Dükkan veya emlak sahipleri de kiracılarını bu süre zarfında çıkaramayacak. Süre gerekirse 30 Eylül’e kadar uzatılacak. Kira borcu baki kalacak. Ama ödeme süresi ertelenecek.
➤Geliri düşen aileler çocuk parası yardımı alacak.
➤Müzisyenler, oyuncular, sanatçılar, fotoğrafçılar, terapistler, serbest çalışanlar üç ay boyunca doğrudan 9 bin Euro ile 15 bin Euro arasında yardım alacak.


21. Günü geride bırakan Türkiye, bir taraftan Koronavirüs ile mücadele ederken, diğer taraftan olumsuz etkilenen ekonomisi ve bunla birlikte özellikle İşveren ve işçileri için ne gibi önlemler aldı?

Salgının olası ekonomik etkilerini azaltmak ve zararı karşılamak için 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' adını verilen 100 milyar lira (14, 3 milyar Euro) değerinde paket açıklandı. Pakette yer alan önlemlere göre;
Perakende, AVM, otomotiv, lojistik gibi sektörlerin muhtasar, KDV, SGK primleri altışar ay ertelendi.
➤Nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan borçları üç ay ertelendi. Konaklama vergisi Kasım ayına kadar ötelenecek.
➤İç havayolu taşımacılığında ise üç ay süreyle KDV oranı yüzde 18'den yüzde 1'e indirildi.
➤En düşük emekli maaşını 1.500 liraya yükseltildi ve emeklilerin bayram ikramiyesini Nisan ayı başında ödenecek. 

Devletler korona virüsünün ekonomik etkilerine karşı önlem paketleri açıklarken bazıları da paketlere ek olarak bağış kampanyaları düzenliyor. Türkiye de bağış kampanyası başlatan ülkeler arasına katıldı. IMF kayıtlarına göre Irak, Lübnan, Sri Lanka, Senegal ve Güney Afrika gibi ülkeler de bağış kampanyası yürütüyor.

ABD, Çin, İngiltere, Almanya vb Ülkelerin Yardım Paketlerinin Kaynak Sorunu yok. 
Türkiye'nin ise Kaynak Sorunu var;
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Milli Dayanışma Kampanyası başlatıyoruz'


Kriz ve Zor Günler için Merkez Bankasında bekletilen İhtiyat AkçesiYedek akçe ya da yaygın bilinen adıyla “ihtiyat akçesi” TCMB’nin kanun gereği olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere kenara ayırdığı rezervlerdi. Ancak,İhtiyat akçesi. Hükümet Merkez Bankası’nın kötü günler için sakladığı ‘ihtiyat akçesi’ni Hazine’ye aktarmıştı

Eğer yardım Paketi için Kaynak Sorunu Yoksa Neden Bağış Kampanyası?

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koronavirüs pandemisine karşı devletin kaynaklarını kullanmak yerine halktan para toplamaya (Bağış) dayanan “Milli Dayanışma Kampanyası” adı altında başlatılan kampanyay IBAN numarası vermesi büyük tepki çekti. 


Türkiye'nin mevcut ekonomik durumu itibari ile zaten kötü durumda olan ekonomisi ile bu durumda başta İşçi ve İşveren olmak üzere halkın ihtiyaçlarını karşılaması mümkün değil.

Yorum Gönder

0 Yorumlar