ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

FETÖ Borsası

FETÖ Borsası' nedir? 

FETÖ Borsası, İtirafçılık adı altında parayla tahliye düzenidir. İlk kez 14 Haziran 2017'de hükümete yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesinde Dilek Güngör'ün yazdığı iddiada bazı emniyet ve yargı mensuplarının, ‘FETÖ'yle suçlanan işadamlarını para karşılığı ‘akladığı' öne sürülmüştü. (1) 

Söz konusu yazıda "İddialara göre, her ilde bir FETÖ'cü Kurtarma Borsası oluşmuş. Mahkumun önem derecesine ve parasına göre serbest kalma maliyeti belirleniyor. Misal, kiminden 100 bin, kiminden 1 milyon, kiminden 10 milyon TL isteniyor. Bu iş için özel olarak uğraşan avukatlar dahi türemiş. FETÖ'cüyü içeriden çıkarmak için akrabalarına ulaşan avukatlar, o kişilerle pazarlık görüşmelerine başlıyormuş. Fiyatta anlaştıktan sonra adım adım tahliye sürecine girişiliyormuş. Artık mahkumun serbest kalması için alınan para rüşvet çarkı içinde kaça bölünüyorsa..." iddiası yer almıştı. 'FETÖ' borsası tartışmaları nedeniyle bazı hakimler açığa alınmıştı.(1) 
Bu kapsamda ;AKP Gaziantep milletvekili Şamil Tayyar’dan yargıya şok bir suçlama gelmişti. Tayyar , birçok yerde, işadamlarının ‘itirafçı’ denilerek tahliye edildiğini FETÖ borsası kurulduğunu öne sürmüş ve bu borsada ''Milyon Dolarların Döndüğünü’ söylemişti.(2)

Tayyar, Beyaz TV'de canlı yayında FETÖ'yle mücadele konusunda çarpıcı eleştiriler yapmış ve  Örgütün ‘İhanet Kısmının' kaçmasına göz yumulduğunu söyleyerek memleketi Gaziantep dahil birçok ilde ‘FETÖ borsası' kurulduğunu açıklamıştı.(2)

Bu gelişmeler üzerine CHP, konuyu Meclise taşıdı ve Meclise FETÖ Borsası’nı araştırma önerisi verdi. Ancak; bu Önerge, 11 Temmuz 2019 tarihinde AKP ve MHP'nin oylarıyla red edildi.(3)

Son günlerde Türkiye'nin gündemine oturan FETÖ Borsası tartışmaları iyice alevlendi;

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tamince hakkında yürütülen soruşturmayla ilgili olarak şunları söylemişti:(4)


“Soruşturma açılırken aranan bazı temel kurallar vardı. Örneğin '17-25 Aralık'tan sonra da FETÖ ile ilişkisi sürüyor olmak, FETÖ liderinin bulunduğu Pensilvanya'ya gitmiş olmak, Bank Asya'ya para yatırmış olmak' gibi... Fettah Tamince'de bu kriterlerin neredeyse tümü vardı. (4)

17-25'ten sonra Pensilvanya'ya gitti. 17-25'ten sonra Zaman gazetesinin hisselerini aldı. Buna dokunulmuyordu. Tam tersine AK Parti'nin protokol listesinde oturuyordu. Ben bunu söyleyip fotoğrafını gösterdiğim zaman önce bir sessizlik oldu. Şimdi Tamince'yle ilgili bir durum var. Dava açılması suretiyle gerçeklerin ortaya çıkmasını zorunlu kılan bir durum. Ama sorun sadece Fettah Tamince olayı değil. FETÖ borsası dolayısıyla İzmir'de öldürülen bir kişi var. Normalde Adalet Bakanlığı'nın o süreçten itibaren harekete geçmesi gerekiyordu."(4)

Fettah Tamince, ''kendisinin 'FETÖ borsası'nın bir numaralı ismi olduğunu dile getiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili olarak RS FM'de Atilla Güner'e konuştu.''(4)

"Yargıtay’da incelenen Antalya’daki takipsizlik dosyası, kimilerinin FETÖ nefreti yüzünden yargı önüne gelmedi. Alacak verecek meselesini buraya taşıdılar” diyen Tamince, üniversite kuruluşu sırasında toplanan 400 milyon liranın kaybolduğuna ilişkin iddiaları da yalanladı.''(4)


Tamince, ''Kılıçdaroğlu'nun iddialarıyla ilgili ise, "Yargı ve siyasete karşı açıklama yapmam uygun değil. Bir cümle ile şunu diyebilirim: Adalate ihtiyacımız var. Adaletle ilgili devam eden süreçte yorum yapmak benim haddim değil dedi.''(4)

Diğer taraftan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sık sık gündeme getirdiği İzmir’deki ‘FETÖ Borsası cinayeti’ soruşturmasıyla ilgili yeni iddialar gündeme getirildi.(5)

Geçen mayısta öldürülen AKP İzmir eski İl Başkan Yardımcısı Ahmet Kurtuluş’un avukatı Özgür Senger, ‘Bu olay Susurluk Çetesi olayına bire bir benziyor. Cinayet soruşturmasıyla ilgili süreç soğutulmaya çalışılıyor, aktif ve etkin soruşturma yürütülmüyor” dedi.(5)

Bu arada; İki Meclis Başkanı değişti; Ancak. Kahraman'a elden teslim edilen FETÖ raporu hâlâ yok. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, raporun akıbetini sordu, Meclis Başkanvekili, "Başkanlığımıza sunulan bir rapor yok" dedi.(6)

TBMM Başkanlığı, 26. dönemde kurulan ve çalışmalarını tartışmalarla tamamlayan, Komisyon Başkanı Reşat Petek tarafından 12 Temmuz 2017 tarihinde eski Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a elden sunulan darbe raporuyla ilgili “Başkanlığımıza sunulan bir rapor bulunmamaktır” görüşünü bildirdi. Kahraman'dan sonra iki Meclis Başkanı değişti, ancak rapor hâlâ yok.(6)
FETÖ Borsası,Metastaz kitabında belgeleriyle yer almaktadır. Bu yüzden birçok hakim, savcı ve avukat tutuklandı ve/veya soruşturma geçirdi. Sözkonusu kitaptan aşağıda bir örnek;(7)

''Büyük gürültü ile başlayan, ama sonra titizlikle kapatılan Bursa'daki FETÖ Borsası Dosyasında tutuklananlar birer birer tahliye ediliyordu. Biz gazetecilere ise soru sormak kalıyordu. Eğer rüşvet vererek ve siyasi nüfuz kullanılarak FETÖ Tahliyeleri gerçekleştiyse;
-Usülsüzce tahliye olanlar şu an nerede?
-Adları ne o FETÖ Sanıklarının?
Onlar Hakkında yeni bir yargı kararı verildi mi?''
(Metastaz sayfa-103)(7)

Sonuç olarak, İktidarın FETÖ ile Ciddi ve etkili Mücadele sürdürdüğü söylenemez. FETÖ'nün önemli isimlerinin elini kolunu sallayarak Yurt Dışına kaçmaları, FETÖ Borsası olayının iddiadan öte ciddi kanıtlara dayanması ve TBMM'de 15 Temmuz Darbe Raporunun Kayıp Olması Durumun Vahametini Göstermektedir.

KAYNAKLAR:
(1).Sabah, Dilek Güngör FETÖ'cü Kurtarma Borsası (14 Haziran 2017)
(2).Sözcü, Veli Toprak Milyon doları veren FETÖ’cü bırakılıyor(19 Mart 2018)
(3).Haber Sol, FETÖ Borsası’nı araştırma önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi (11Temmuz 2019)
(4).BİRGÜN,Kılıçdaroğlu'nun 'FETÖ Borsası'nın bir numaralı ismi' dediği Fettah Tamince'den açıklama (25 Eylül 2019)
(5).Cumhuriyet, ‘FETÖ Borsası cinayeti’nde yeni iddialar (25 Eylül 2019)
(6).Habere Yorum, Meclis'te elden teslim edilen FETÖ raporu kayıp!(26 Eylül 2019)
(7).Metastaz (Barış Pehlivanlı, Barış Terkoğlu)



Yorum Gönder

0 Yorumlar