ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

Kanser Hastalığına Umut Getiren Türk: Prof. Dr. Mehmet Toner

 

Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet Toner, 3 saniye içinde 100 milyar hücre içinden kanserli hücreyi bulan bir teknik geliştirerek tıpta çığır açtı.

Hayallerinin peşini bırakmayan bilim insanının başarı dolu kariyeri ..

Hayallerinin peşinden giderek büyük başarılara imza atan Prof.Dr. Mehmet Toneryaptığı Çalışmalarla tıp dünyasında özellikle kanser alanındaki buluşuyla büyük ses getiren bir isim. Başarı öyküsüyle gençlere ilham olabilecek bir kariyere sahip olan bilim insanı, Türk diasporasının iftihar edilen bir üyesi.

Prof.Dr. Mehmet Toner Kimdir?

İstanbul’da dünyaya gelen Prof.Dr. Mehmet Toner,1983 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Makine Mühendisliği alanında lisans, 1985 yılında MIT’den (Massachusets Institute of Technology) yüksek lisans derecesini almıştır. 1989 yılında ise Harvard – MIT Sağlık Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nde Tıbbi Mühendislik alanında doktorasını tamamlayan Toner, 1996’da docent, 2002 yılında profesör unvanını almıştır.

Prof.Dr. Mehmet Toner, Shriners çocuk Hastanesi’nin kıdemli bilim kadrosu üyesi ve Medikal Mühendisliği Merkezi ile NIH Biyomikro-elektromekanik Sistemleri Araştırma Merkezi’nin kurucu ortaklarındandır. 

Kanserde Mikroçip Teknolojisi

Prof.Dr. Mehmet Toner’in adı ile anılan çalışmalarından en fazla öne çıkanlar arasında akıllı mikroçipler ve sıvı biyopsi geliyor. Milyarlarca hücre içinden tek bir kanser hücresini bulabilecek şekilde tasarlanan akıllı mikroçipler, özellikle erken teşhiste büyük fayda sağlıyor. 

Kanser hücresinin kısa bir süre içinde tespit edilmesine ve kanser teşhisi ile tedavisi alanında insanlığa umut olacak yeni tedavi çözümlerinin üretilmesine olanak sağlayan teknolojiler, kanserde kişiye özel tedavi imkanını da mümkün kılıyor. 

Toner ve ekibinin buluşuyla, sağlıklı insanların kanlarına bakılarak milyarlarca kan hücresinin içinde bir tane bile kanser hücresi olsa, bunu yakalamak mümkün hale geliyor. Bu buluş, kanser hücresini bulmakla kalmayıp, tarama ve erken tanıyan imkan vermesiyle de Toner ve ekibini bir adım öne çıkarıyor.

18. Vehbi Koç Ödülü’nün sahibi olan Prof. Dr.Mehmet Toner, ödül töreninde yayımlanan kısa filmdeki röportajında, çalışmasını şu ifadelerle anlatıyor: 

“Vücudumuzun yüzde 95’i kan hücresi. Biz bu kanı daha iyi okuyup, daha iyi değerlendirebilecek bir teknoloji geliştirebilir miyiz dedik ve bunu mikroçiplerle yapmak üzere bir yola çıktık. 

Milyarlarca kan hücresinin içinde belki bir tane kanserli hücre var ve biz bunu nasıl bulabiliriz sorusunu sorduk. 18 senemizi aldı ama bunu yapabilecek teknolojiyi geliştirdik. 

Kandaki bilgiyi daha iyi okuduk ve teşhis edemeyeceğimiz ve tedavisini uygulayamayacağımız hastalık kalmayacak. 

Kanseri kronik bir hastalığa dönüştüreceğiz ve yakından takip edebileceğiz. Eskiden hep kanserin bir adım arkasındaydık inşallah bundan sonra bir adım önünde olmaya başlayacağız.

 (BusinessDiplomacy)

Kanser Hastalığına Umut Getiren Türk: Prof. Dr. Mehmet Toner
#Kanser, #UmutGetirenTürk

Yorum Gönder

0 Yorumlar