ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

Rize’de havalimanı açtılar, İstanbul’da ise havalimanı yıkıyorlar

Rize’de havalimanı açtılar, 

İstanbul’da havalimanı yıkıyorlar

Neden kapatıldığı bilinmeyen Atatürk Havalimanı’nın pistlerinin yıkılması için iş makineleri hazır... Aynı gün iktidar Rize'de havalimanı açılışı yaptı.

Türkiye’nin deniz üzerine dolgu yapılarak inşa edilen ikinci havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün hizmete açıldı. Rize’ye 34, Hopa’ya 54, Artvin’e 125 kilometre uzaklıkta olan Pazar ilçesindeki havalimanına ilk inişi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in uçakları yaptı.

ERDOĞAN: UÇAKLAR BOŞ GİDİP GELİRSE…

Açılış töreninde konuşan Erdoğan, “5 yılda 4,4 milyar liralık yatırımla tamamlanan Rize – Artvin havalimanı, 3 bin metrelik pisti, yıllık 3 milyon yolcu kapasiteli terminali, destek üniteleri ve diğer birimleri ile gurur verici bir eser oldu. Ancak şu anda uçaklarımız boş gidip geliyor… Buradan Rizeli, Artvinli hemşerilerime sesleniyorum. Bu uçaklar boş gidip gelirse bu ne Rizeliye ne Artvinliye yakışır” dedi.

Rize’de havalimanının açıldığı gün, yıkılıp Millet Bahçesi yapılacağı duyurulan İstanbul Yeşilköy'deki Atatürk Havalimanı'nın iki pistinin kırılması için iş makineleri ve kamyonlar sahneye çıktı. Araçların üzerinde millet bahçesi projesi için düzenlenen ihalede 2 milyar 127 milyon liralık teklif veren Yapı&Yapı firmasının logosu bulunuyor.

Atatürk Havaalanı Yıkım için bekleyen iş makinaları

Havalimanındaki bu gelişmeyi İBB İYİ Parti Meclis Üyesi Ali Kıdık, sosyal medya hesabından paylaşarak Türkiye’ye duyurdu.

Kıdık’ın, Atatürk Havalimanı’nın yıkılmaya başlandığını duyurduğu paylaşımında, bu duruma tepki göstererek şunları kaydetti: “Niyet belli, zihniyet belli. Dün Katar Emiri Ankara'ya geldi,  bugün Rize Havalimanı açılışı var ve bugün aynı zamanda Atatürk Havalimanı’nın yıkılmaya başlandığı gün olacak. Siz milli değil milli değerlerin düşmanısınız. Artık yoruma gerek yok niyetinizi alenen belli ettiniz!” dedi.

Atatürk Havalimanı'ndan kendi çektiği videoyu da paylaşan Kıdık şunları söyledi:

“Arkamda sıra sıra iş makineleri dizilmiş. Anlaşılan, bir oldubittiyle yapılan ihale sonrası yıkımına başlanacak. Bugün aynı zamanda Rize Havalimanı açılıyor.  Yani, Rize Havalimanını açtıkları günü Atatürk Havalimanını da yıktıkları gün olarak  kayıtlara geçmek istiyorlar.”

KAR YAĞINCA BAKANLAR ATATÜRK HAVALİMANI'NA İNMİŞTİ

Ocak ayındaki yoğun kar yağışı sırasında yeni açılan İstanbul Havalimanı sınıfta kalmış, pistleri kapanmıştı. İstanbul Havalimanı kapalıyken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla İçişleri Bakanı ve Ulaştırma Bakanı İstanbul’a gönderilmiş ama bakanlar İstanbul Havalimanı yerine Atatürk Havalimanına inmek zorunda kalmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kapatılan Atatürk Havalimanı ile ilgili, “Heba olmasına izin vermeyeceğiz. 2023'ten sonra açacağız” demişti.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yaptığı bu açıklamaya Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Atatürk Havalimanı hikayesi kapandı gitti. Zaten oranın kuzey ve güney pistinin millet bahçesi olarak yapılması için iş.e başlanıyor” şeklinde yanıt vermişti

RİZE-ARTVİN HAVAALANI YORUM/ANALİZ

-Rize-Artvin havalimanı yapılmadan önce, Rize için Trabzon (Seyahat süresi ort. 1 saat), ve Artvin için (Seyahat süresi ort.2-3 saat) Erzurum Havalimanı kullanılıyordu. 

-Rize-Artvin Havalimanı, 32 bin metrekare terminal binası ve diğer destek binaları ile birlikte toplam 47 bin 133 metrekare kapalı alandan oluşmaktadır. 
Peki bu kadar büyüklükte bir havalimanı yapılmasına gerek var mıydı?  


-Yolcu tarife, sefer ....fizibiletisi.kar/zarar maliyeti nasıl yapıldı, neye göre yapıldı tam olarak bilmiyoruz. 

-Bildiğimiz; Rize'nin nüfusu: 345.662Artvin'in nüfusu: 169.543 Rize-Artvin Havalimanı yıllık yolcu garantisi: 3 milyon???

-İstanbul Havalimanı, İstanbul için 1-3 saatlik mesafede ve bakıldığı zaman Rize ve Artvin için yeni havalimanı yapılmadan önceki durumla eş değer.. O zaman neden İstanbul'un tam merkezindeki her şeyi ile hazır olan Atatürk Havalimanı neden devre dışı bırakılıp , yıkılıyor...???  

-Neden kapatıldığı bilinmeyen Atatürk Havalimanı’nın pistlerinin yıkılması için iş makinelerinin çalışmaya başlaması...çok düşündürücü.

-Diğer bir konu, yeni yapılan havalimanı yapım, işletme, personel ve altyapı...giderlerini karşılayabilecek mi? yoksa benzer diğer havalimanları gibi zara mı edecek... 

-İlave olarak yolcu talebi dikkate alındığında; kesinlikle kapasite altı çalışacak, ve diğer taraftan Trabzon ve Erzurum Havalimanlarının da uçuşlarının %20 oranında azalmasına neden olacaktır...

-Başta hiç faaliyet göstermeyen Gökçeada Havalimanı, tam kapasite çalışmayan Afyon Zafer, Edremit, Merzifon, Tokat... ve kapasite altı çalışan onlarca havalimanı gibi zarar yazan bir işletme olacak.

Rize/Artvin Havalimanı Uçak bilet Fiyatları


Çanakkale Özel Haber

-Binali Yıldırım'ın açılışını yaptığı ve 88 milyon TL'ye mâl olan Çanakkale’deki Gökçeada Havalimanı 10 yıldır kullanılmıyor. Ve üstelik Havalimanı meraya döndü…ve  Ot ihalesine çıkılıyor! 

-Milyonlarca lira harcanarak yapılan Uşak, Çanakkale Gökçeada, Kocaeli Cengiz Topel ve Balıkesir Merkez havalimanları yıllardır atıl durumda. 

"Zafer Havalimanı 8 ayda 39,8 milyon TL kamu zararına neden 

-Havalimanlarında her gün onlarca personel görev yapmaya devam ederken, yolcuların gitmediği, tarifeli uçakların inip-kalmadığı havalimanlarının giderleri de devletin kasasından karşılanıyor.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün havalimanlarına ilişkin verileri dikkat çekici.

Uşak Havalimanı'nda 52 yolcu; DHMİ Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Uşak Havalimanı’nı 2020 yılında toplam 7 bin 500 kişi kullandı. Ancak, 2021 yılında ise sadece 52 yolcunun Uşak Havalimanı’nı kullandığı belirtildi. Bu yılın ocak ve nisan aylarını kapsayan ilk dört ayında ise 83 personelin görev yaptığı, milyonlarca liralık araç ve gereçlerin bulunduğu havalimanı hiç kullanılmadı.

Zafer için kapatıldı; Kamunun bütçesinden milyonlarca lira harcanan ve 1998 yılında açılışı yapılan Uşak Havalimanı’nın yolcu garantisi verilen Kütahya'daki Zafer Havalimanı için kapatıldı

10 yıldır hiç yolcu gelmedi; Yıllardır kullanılmayan bir başka havalimanı ise Çanakkale’deki Gökçeada Havalimanı. DHMİ Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2020 ve 2021 yılında 38 personelin görev yaptığı Gökçeada Havalimanı’na hiç yolcu uğramadı ve hiç tarifeli uçak seferi de düzenlenmedi.

Kaynak: 1-Sözcü, 2-İlgili Tüm Haberler

#RizeArtvinHavalimanı

Bu Haber İçin en popüler haberler

Yorum Gönder

0 Yorumlar