ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

İsveç ve Finlandiya'nın NATO Üyeliği konusu ve Türkiye

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularıyla ilgili "Pazartesi geleceklermiş, bizi ikna etmeye mi gelecekler? Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar. Türkiye’ye yaptırım uygulayanların bu süreç içerisinde bir güvenlik örgütü olan NATO’ya girmelerine biz 'evet' demeyiz" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından, İskandinav ülkeleri sırayla NATO'nun kapısını çalmaya başladı. Onlarca yıl "askeri olarak tarafsız ve bağlantısızlık doktrinini" izleyen iki ülkenin, NATO adımından duyduğu rahatsızlığı dile getiren ilk ülke ise Türkiye oldu. Peki bu iki ülkenin NATO'ya katılımı neden bu kadar önemli? 70 yıl sonra neden iki ülke de NATO'ya katılım için harekete geçti? Rusya bu duruma ne diyor? İşte 5 Soruda İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği...

Uluslararası toplum nasıl karşıladı? 

Finlandiya’nın NATO kararı Avrupa’da mutluluk yarattı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fin hükümetinin ortak açıklamasını anında destekleyen açıklamalar yayınladı. ABD, Türkiye’yi de hesaba kattı ‘fikir birliğine varacağımızdan eminim’ dedi, NATO’nun daha da güçleneceği mesajını verdi. Romanya, Hırvatistan, Lüksemburg gibi Avrupa ülkelerinin Dışişleri Bakanları da bu açıklamalara destek oldu.

Stoltenberg, daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği konusunda dile getirdiği rahatsızlığa değinerek, "Türkiye önemli bir müttefikimiz. Türkiye, bazı endişelerini dile getirdi ve NATO’da her zaman olduğu gibi, endişeler mevcut olduğunda ortak bir zemin bulabileceğimizden eminim.” dedi.

Türkiye bu duruma ne diyor? 

NATO’nun en büyük 5’inci ordusuna sahip Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın katılımıyla ilgili endişeleri bulunuyor. Bunu daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da sık sık dile getirdi. İskandinav ülkelerini “terör örgütlerinin misafirhanesi” olarak niteledi. KAYNAK: Sözcü

Erdoğan Türkiye’ye gelmeyi düşünen Finlandiya ve İsveç heyetleri için “Bizi iknaya mı gelecekler, kusura bakmasınlar yorulmasınlar” dedi .

Finlandiya Cumhurbaşkanı’na NATO için daha önce tamam demiş,

HABERE YORUM (#HabereYorum)Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in Nato üyeliğine olumsuz bakma gerekçeleri daha somut nedenlere dayanması gerekir. FETÖ Elebaşısı F. Gülen'in ABD'de yaşadığı ortada iken , diğer Nato üyesi ülkelerinin terör örgütleri ile ilişkisi bilinirken böyle bir gerekçe tutarlı değil. Amaç, Rusya ile ilişkiler konusunda olabilir. Rahip Bronson  vb olaylar, BAE ve diğer Arap Ülkeleri ile olan süreci unutmayalım... Kısaca, Türkiye'nin tutarlı bir dış politikası yok... her an her şey değişebilir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar