ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

Ali İsmail Korkmaz Katledilişinin 8. Yılında Anıldı: O hep 19 yaşında

 

Ali İsmail Korkmaz Katledilişinin 8. Yılında Anıldı: 

#AliİsmailKorkmaz "Atama bedenen ilk defa bu kadar yakınım. Seviyorum" #OHep19Yasında

''Eskişehir’de bu gece, 19 yaşında bir çocuğu öldürecekler. Ara sokakta, Bir fırının önünde "Vurmayın öldüm" Demesine Rağmen #aliismailkorkmaz #OHep19Yaşında Saygı ve Özlemle''

#AliİsmailKorkmaz , #OHep19Yasında

ALİKEV: Ali İsmail Korkmaz Vakfı

Ali İsmail Korkmaz Vakfı ya da kısa ismiyle ALİKEVGezi Parkı protestoları sırasında Eskişehir'de dövülerek öldürülen 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın anısını yaşatmak amacıyla Hatay'da kurulan bir vakıftır.[2]

👉ALİKEV, 2018-2019 döneminde 160 öğrenciye toplamda 480.000 TL tutarında burs vermiştir.[4][5] Bunun haricinde, "Genç Sanatçı Fonu" isimli bir proje ile, 1 Ocak 1988'den sonra doğmuş olan genç sanatçılara sanat dalı sınırı olmaksızın projeleri için eser başına 5000 TL tutarında destek sunulmuş, ayrıca sanatçıların eseri üretmek için ihtiyaç duyabilecekleri malzemeler, stüdyo ayarlaması, nakliye gibi konularda da ayni desteklerde bulunulmuştur.[6][7]


👉Ayrıca vakıf, "Yardımseverlik Koşuları" adı altında koşular düzenleyerek, gençlerin bir yandan spor yaparken bir yandan da kültürel olarak gelişimlerine katkıda bulunmalarını hedeflemiştir.[8][9][10][11][12] 


👉Bu projeyle birlikte, "Düş Elçileri" isminde bir gönüllülük ve proje programı hayata geçirilmiş, bu program kapsamında Ali İsmail Korkmaz'ın "Toplum için Gençlik" isimli inisiyatifinin yaşatılması öngörülmüştür. Düş Elçileri programına dahil olan gençler önce bir grup temel eğitimden geçip, ardından toplumsal fayda yaratacak projeler geliştirmekte ve bu projeler vakıf tarafından desteklenmektedir. 

👉2017 yılında vakfın desteğiyle Gambiya'da suyu olmayan bir köyde su kuyusu açtırılmıştır.[13] Vakfın genel merkez binasında, 11 bin kitaptan oluşan bir kütüphane bulunmaktadır.[14][15] Vakfa bağlı olarak bir tiyatro ve dans topluluğu da kurulmuştur.



Eskişehir’de Gezi direnişi eylemleri sırasında karşıt görüşlü kişiler ve polis tarafından darp edilerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz,  katledilişinin 8. yılında ailesi ve sevenleri tarafından Türkiye'nin dört bir yanında anıldı. 

2013 yılında, henüz 19 yaşındayken katledilen Ali İsmail Korkmaz, hayattan koparılmasaydı 27 yaşında olacaktı.

ALİ İSMAİL’İN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ GÖRÜNTÜLERİ SİLEN KİŞİYE ‘İYİ HAL İNDİRİMİ’

Son olarak, Gezi direnişi sırasında öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın darp edildiği ana ilişkin görüntüleri sildiği tespit edilen bilirkişi Serkan Uğurluoğlu’nun yargılandığı davada karar çıktı. 

Mahkeme, Uğurluoğlu’na ‘gerçeğe aykırı bilirkişilik yapma’ suçundan önce 2 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, daha sonra, verdiği bu cezadan ‘sanığın sabıkasız geçmişi, yargılama sürecindeki tutum ve davranışları, cezanın geleceği üzerindeki olası etkileri’ gerekçesiyle, Uğurluoğlu hakkında “iyi hal indirimi” yaptığını duyurdu. 

Serkan Uğurluoğlu’na verdiği cezayı 1 yıl 8 aya indiren mahkeme, bu cezayı da erteledi.

DAVA SÜRECİ

Korkmaz’ın öldürülmesine ilişkin davada biri polis beş tutuklu ve üç tutuksuz polis olmak üzere toplam sekiz sanık yargılandı.

Savcı esas hakkındaki mütaalasında, tutuklu polis Mevlüt Saldoğan hakkında müebbet, tutuksuz iki polis sanık Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin  için beraat, tutuksuz polis Yalçın Akbulut  için 12 yıl ve diğer sanıklar  İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar hakkında yaralama suçundan sekizer yıl hapis cezası istemişti.

21 Ocak 2015’teki sekizinci duruşmada karar açıklandı. Mahkeme cezaları "kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermek" suçundan verdi, iyi hal indirimi uyguladı. Tutuklu polise 10 yıl 10 ay, tutuklu dört kişiye üç yıl dört ay ceza verildi. Tutuklu bir kişi tutuklu kaldığı süre nedeniyle tahliye edildi. Tutuksuz üç polisten ikisi beraat ederken, bir polise on yıl ceza ve tutuklama kararı geldi. 

Mahkeme, tutuklu polis sanık Mevlüt Saldoğan hakkında kasten öldürme suçlamasından değil "kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermekten" 13 yıl hapis cezası verdi ancak bu cezaya indirim uygulayarak 10 yıl 10 aya düşürdü.

YARGITAY'DAN BOZMA KARARLARI

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 4 Şubat 2016’da yerel mahkemenin kararını usül yönünden bozdu.

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen davada mahkeme aynı cezaları verdi. İki polisin tutukluluğunu devamına diğer tutuklular İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever'e ise tutuklu kaldıkları 33 aylık süre nedeniyle tahliyesine karar verdi.

Tekrar Yargıtay’a giden dosyada, Yargıtay 1. Ceza Dairesi 22 Aralık 2016'daki kararında tutuklu polis memurları Mevlüt Saldoğan'a verilen 10 yıl 10 ay, sanık polis memuru Yalçın Akbulut'a verilen 10 yıl, serbest bırakılan fırıncılar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever'e verilen altı yıl sekizer aylık cezaları onadı.

Tutuksuz polis sanıklardan Hüseyin Engin hakkındaki beraat kararını ve Ebubekir Harlar'ın eylemi yardım derecesinde kaldığından indirim ile üç yıl dört ay hapis cezasıyla cezalandırılması kararlarını ise bozdu.

Mahkeme, Yargıtay'ın yaralama suçundan cezalandırılmasını istediği tutuksuz polis Hüseyin Engin'e yedi ay 15 gün ceza verip hükmü erteledi. Tahliye edilen sanık Ebubekir Harlar hakkında altı yıl sekiz ay hapis cezası verdi. Kaynak: Cumhuriyet

Yorum Gönder

0 Yorumlar