ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

Erdoğan-Biden Görüşmesi


Erdoğan-Biden Görüşmesi

👉AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’ın görüşmesi sona erdi. 

👉Biden, Erdoğan ile yaptığı ikili görüşmeye ilişkin, “Çok iyi bir toplantıydı” değerlendirmesini yaptı. 

👉Erdoğan ise, “İki müttefike ve stratejik ortağa yakışır şekilde, doğrudan diyalog kanallarını, etkin ve düzenli şekilde kullanma konusunda mutabık kaldık” dedi.

👉Erdoğan - Joe Biden görüşmesi sonrası dolar fırladı,

👉Sedat Peker'den 'Erdoğan - Joe Biden' görüşmesi sırasında tweet yağmuru

iden görüşmesi sonrası açıklama yaptığı açıklamada CNN Türk muhabiri “Görüşmede 24 Nisan gündeme geldi mi? ” diye sordu. Erdoğan “Hamdolsun hiç gündeme gelmedi” diye yanıt verdi. Erdoğan 24 Nisan konusuna ilişkin bir gün önce NATO toplantısı için Belçika başkenti Brüksel’e giderken, “Zira 24 Nisan bizler için maalesef çok çok olumsuz bir süreç oldu. Bunu gündeme getirmeden geçmeyi doğru bulmamız mümkün değil. Zira Türkiye rastgele bir ülke değil” ifadelerini kullanmıştı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’ın bir saat ertelendikten sonra gerçekleştirilen ikili görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü. Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden, NATO Zirvesi kapsamında, NATO Karargahı’nda bir araya geldi. İki liderin saat 19.00’da başlayan görüşmesi basına kapalı olarak gerçekleşti.  Erdoğan ile Biden’ın baş başa görüşmesinin ardından heyetler arası görüşme yapıldı.


HEYETLER ARASI GÖRÜŞME

Erdoğan ve Biden’ın, NATO Zirvesi kapsamında NATO Karargahı’nda başkanlık ettikleri heyetler arası görüşme 40 dakika sürdü.

Görüşmede Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan eşlik etti.

ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA

Erdoğan, Biden ile görüşmesinin ardından basın açıklaması düzenledi. Erdoğan, görüşme hakkında, “İki müttefike ve stratejik ortağa yakışır şekilde doğrudan diyalog kanallarını etkin kullanma hususunda mutabık kaldık” dedi.

S-400 ve F-35 hakkında da değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “Bizim düşüncemiz daha önce ne ise aynı düşünceyi sayın Başkan’a (Biden) ifade ettim. F-35 konusunu aynı şekilde ifade ettim” diye konuştu.

Afganistan konusuna değinen Erdoğan, “Afganistan’dan çıkmamız istenmiyorsa, özellikle orada belli bir desteğin verilmesi isteniyorsa, diplomatik, lojistik, mali konularda ABD’nin bize vereceği destek önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları:

Küresel ekonomik ve güvenlik mimarisinde köklü değişimlerin yaşandığı dönemden geçiyoruz. Bölgesel aktörlerin etkisi ve ağırlığı günden güne artıyor. Son 1,5 yıldır koronavirüs salgını bu değişimi hızlandırmıştır.

Ekonomiden, ticarete, toplumsal hareketlerden, kamu güvenliğine kadar salgının artçı sarsıntılarına şahit oluyoruz. Salgınla beraber İslam karşıtlığı ve ırkçı akımların dünyanın çeşitli yerlerinde yaygınlaştığını görüyoruz.

Sorun çözme mekanizmaları işlerliklerini kaybediyor. Salgınla beraber ekonomileri kötüleşen az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere yönelik yardımların şarta bağlanması adalete, hakkaniyete bağlı olan inancı aşındırıyor. Dünyanın içinde bulunduğu manzara bize NATO’nun da üzerine inşa edildiği ittifak, dayanışma ruhunun önemini göstermiştir.

Küresel istikrarın muhafazasında NATO’nun hem belirleyiciliği hem de üstlenmesi gereken sorumluluklar artmıştır. Üye devletler kurucu ilkelere sahip çıkmalı, ittifakı güçlendirmelidir. NATO’nun sağladığı güvenlik şemsiyesinde ittifak her yerde aktif rol üstlenmelidir. Dönem sorumluluktan kaçma değil elini taşın altına koyma dönemidir.

Zirve vesilesi ile özellikle ABD Başkanı Joe Biden’la az evvel bir araya geldik. İttifakın önümüzdeki 10 yıl haritasını teşkil edecek 2030’a ilişkin önemli kararlar alındığı zirvemizi tamamladık.

NATO’nun güvenliğine yönelik tehdit, meydan okumalar hakkında görüş alışverişinde bulunduk. NATO’yu askeri bakımdan muhkem hale getirirken siyasi bakımdan tahkim edilecek kararlar aldık. Stratejik konseptin günümüz şartlarla güncelleme sürecini başlatan kararlar aldık.

BİDEN GÖRÜŞMESİ HAKKINDA AÇIKLAMA

Yapacağımız ortak çalışmaları sayın Biden ve ekibiyle görüştük. Türkiye DEAŞ’la mücadeleye destek vermenin yanında NATO’nun sınırının, müşterek çıkarların savunucusu olmuştur. Salgın sonrası ortaya çıkacak yeni fırsatları dikkate alarak aramızdaki ekonomik potansiyeli değerlendirdik.

İki müttefike ve stratejik ortağa yakışır şekilde doğrudan diyalog kanallarını etkin kullanma hususunda mutabık kaldık. İkili işbirliği, bölgesel istişare mekanizmalarının yeniden canlandırılması gerektiğinin altını çizdik. Neticede son derece yararlı ve samimi bir görüşme oldu.

Sayın Biden’la önümüzdeki dönemde bu hedefler doğrultusunda işbirliğimizi arttıracağız. Türkiye-ABD ilişkilerinde çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını tam tersine zengin bir görünüm sergilediğini düşünüyorum. Türkiye ile ABD’nin bundan sonra da aynı hassasiyetle çalışmalarını yürüteceğine inanıyorum.

Zirve marjında bir diğer görüşmeyi Birleşik Krallık Başbakanı sayın Boris Johnson’la yaptık. Dost, müttefik ve stratejik ortak olarak ikili işbirliğini sürdürme irademizi karşılıklı olarak vurguladık.

Video konferansla sıklıkla konuştuğum Şansölye Merkel ile yüz yüze görüştüm. Sayın Miçotakis’le görüşmemizde yeniden canlandırdığımız diyalog mekanizmalarının sürdürülmesini kararlaştırdık. Pozitif gündemi destekleyecek adımların atılması hususunda fikir birliğine vardık. Hatta görüşmelerimizi ikili yapalım, daha da ilerisi görüşmelerimizi özel hattan yapmak suretiyle araya birilerini sokmanın anlamı yok kararına vardık.

İspanya, Hollanda, Fransa Başbakanı ile biraraya geldik. Litvan ve Leton mevkidaşlarımla görüşmelerim oldu. 24 Haziran’daki zirve öncesinde Türkiye-AB ilişkileri konusunda görüş alışverişinde bulundum. Dün ayrıca Macaristan Başbakanı ile verimli ikili bir görüşme yaptık.

AFGANİSTAN AÇIKLAMASI: ABD’NİN DESTEĞİ ÖNEM ARZ EDİYOR

Afganistan konusundaki düşüncelerimizi çok açık, net olarak sayın Biden’a ifade ettim. Türkiye eğer Afganistan’dan çıkmamız istenmiyorsa, özellikle orada belli bir desteğin verilmesi isteniyorsa, diplomatik, lojistik, mali konularda ABD’nin bize vereceği destek önem arz ediyor. Ayrıca burada Taliban gerçeğini bir kenara koymak mümkün değil. Onlarla da birçok görüşmeleri, farklı atacağımız adımlarla sürdürebiliriz. Afganistan’da biz Pakistan’ı, Macaristan’ı alma düşüncemizi kendilerine söyledik. Bütün bunlarla birlikte Afganistan halkı herhangi bir sıkıntıyı yaşamadan bu desteği kendilerine verelim. Şu an itibariyle bir mutabakat söz konusu. Bir sıkıntı söz konusu değil.

S-400 AÇIKLAMASI

S-400 konusunu tabii ki burada yapılacak olan böyle bir görüşmede S-400’ün gündeme gelmemesi mümkün değil. Bizim düşüncemiz daha önce ne ise aynı düşünceyi sayın Başkan’a (Biden) ifade ettim. F-35 konusunu aynı şekilde ifade ettim. Savunma sanayiyle ilgili olarak müşterek yapabileceğimiz nelerdir, bunları ifade ettim. Bundan sonraki süreçte de Dışişleri, Savunma bakanlarımız muhataplarıyla görüşmek suretiyle bu süreci inşallah sağlama bağlayacaklardır.

1915 SORUSU

Erdoğan “Biden’ın 1915 olaylarını soykırım olarak tanıması gündeme geldi mi?” sorusuna yanıt olarak, “Hamdolsun gelmedi” dedi.

KAYNAK:TELE1

Yorum Gönder

0 Yorumlar