ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

Rize'nin İkizdere İlçesindeki Taş Ocağı Protestoları



Rize'nin İkizdere İlçesi'nde yer alan İşkencedere Vadisi'nde yaşayan köylüler, bölgedeki taş ocağı projesine karşı eylemlerine devam ediyor. 

02 Mayıs 2021 Pazar Güncelleme-1 İkizdere Dernekler Federasyonu (İDEF,@idef_ikizderere ), Mehmet Cengiz'in sahibi olduğu Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağı için en az 32 bin ağacın kesileceğini açıkladı. 

03 Mayıs 2021 Pazartesi Güncelleme-2; ''İkizdere'de direniş sürerken Bakanlık Cengiz İnşaat'a ikinci taş ocağı izni'' verdi

UYUMA

 

Protesto edilen taş ocağı projesi nedir?

Köylüler, projenin geçim kaynaklarına ve doğaya zarar vereceğini söylerken, yetkililer ise tüm izinleri alınmış bir yatırım projesinden söz ediyor.

İlçede bu yüzden geçtiğimiz yıllarda HES protestoları düzenlenmişti.

Bu kez de Gürdere ve Cevizlik köyleri yakınlarındaki taş ocağı projesi protesto ediliyor.



Bu taş ocağının İyidere ilçesindeki lojistik merkez ve liman projesinin taş ihtiyacı için kullanılacağı öne sürülüyor.

Rize'nin sahil ilçelerinden İyidere'deki bu projenin ihalesi, Eylül ayında, 1 milyar 370 milyon TL ile Cengiz İnşaat ile Yapı ve Yapı İnşaat İş Ortaklığı'na verilmişti.

Köylüler projeye hangi gerekçelerle karşı çıkıyor?

Eylemlerde projenin hem bölgedeki köylülerin yaşam alanlarına hem de vadinin ekolojik sistemine zarar vereceği belirtiliyor.

Protestolarda önemli bir rol üstlenen İkizdere Dernekler Federasyonu'nun açıklamalarında, "Proje sonucu vadide su kaybolacak, kalan sular kirlenecek, tarım ve hayvancılık tehlike altında kalacaktır. Projenin yaratacağı tahribat, Cevizlik ve Gürdere köylülerini bölgede yaşayamayacak hale getirecektir" ifadeleri yer alıyor.

Geçim kaynakları arasındaki çay tarımı ve arıcılığın zarar göreceğini belirten yöre sakinleri, uzun süre devam edecek dinamit kullanımının yaratacağı sarsıntılar ve sesten de olumsuz etkileneceklerini belirtiyor.

Eylemlerde öne çıkan dövizler şöyle: "Taş Ocağı Değil Çay Fabrikası İstiyoruz", "Bal mı Taş mı?", "Çay mı Taş mı?", "Sular Özgür Aksın", "Dinamit Sesi Değil Kuş Sesi", "Tarih ve Kültürüme Dokunma", "Bizi Diri Diri Gömmeyin", "Başka İkizdere Yok"

.Eylemlerde neler oluyor?

Eylemler, bölgede yaşayan köylüler öncülüğünde gerçekleştiriliyor. Eylemlerde kadınların en ön saflarda yer aldığı görülüyor.

Yer yer, jandarma ile eylemciler arasında gerginlik yaşanıyor ve jandarma eyleme müdahale ediyor.

Eylemlerde bugüne kadar bazı köylülerin gözaltına alındığı ve biber gazı kullanıldığı da oldu.

Bazı kişilere sokağa çıkma yasağını ihlal gerekçesiyle para cezası da kesildi.

Köylüler eylemleri kapsamında bir gece orman yollarını kullanıp, iş makinelerinin yoluna arı Bir nöbet çadırı bulunan köylüler, yürüyerek, iş makinalarının olduğu alana girmeye çalışmaya devam ediyor ancak kendilerine izin verilmiyor.

Eyleme destek verenler arasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sol Parti gibi partiler ile yerel dernekler, Derelerin Kardeşliği Platformu, Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri gibi sivil toplum örgütü ve siyasi oluşumlar yer alıyor.

Bölgedeki güvenlik önlemleri artırılıyor.

Bu arada Türkiye'nin farklı kentlerinde de İkizdere için destek eylemi çağrıları yapılıyor. 

İstanbul Rize Masası grubu, Pazartesi günü Kadıköy'de bir basın açıklaması yapmak istedi, ancak eyleme izin verilmedi.

Bunun üzerine açıklama, CHP Kadıköy İlçe Başkanlığı'nda okundu.

Öte yandan proje, Sosyal Medyada; 

#ikizderesahipsizdeğildir,

#ikizderedireniyor,

#ikizderetasocağıolmasın,  

#BezdukDaBezduk        etiketleri ile gündeme geldi.

Taş ocağına karşı devam eden nöbet eylemine şanatçı Tarkan da destek verdi.

Kaynak:BBC

Yorum Gönder

0 Yorumlar