ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

S-400'ler Ne Olacak?

HABERE YORUM

Yaşanan Süreç ve Gelişmeler S-400 Konusunda Sıkıntı Olduğunu Gösteriyor. Bu konuda, ABD'nin çok büyük baskıları var ve yaptırımlara başladı ve daha da bu yaptırımları genişletebilir. 2,5 milyar dolara alınan S-400'ler ne olacak?

CAATSA'da Yaptırımları başladığına göre ABD Dost mu?, Düşman mı?

İLGİLİ HABERLER (AN/EVENT İçerisinde)

👇👇👇👇👇👇👇

CAATSA'da Hangi Yaptırım Maddeleri Bulunuyor?

ABD yönetimi Türkiye’ye Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemi nedeniyle kısa adıyla CAATSA olarak bilinen Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası kapsamında bir dizi yaptırım uygulamaya hazırlanıyor.

CAATSA uyarınca, ABD Başkanı’nın 12 yaptırım kaleminden en az beşini seçmesi gerekiyor. Bu yaptırım kalemlerinin bazıları kırılgan Türkiye ekonomisini etkileyebilecek sertlikte. Bazılarıysa kişi ve kurumları hedef alan adımlarla sınırlı.

2017 yılında ABD Kongresi tarafından kabul edilen ve ABD Başkanı Donald Trump’ın imzasıyla da yasalaşan CAATSA kapsamında yer alan 12 yaptırım seçeneği bulunuyor. 

Bu konuda ABD, aşağıda 1 nolu haberde belirtildiği şekilde bazı yaptırımlara başladı bile.

👇👇👇👇👇

BU KONUDAKİ HABERLER

1-ABD'nin Türkiye'ye CAATSA yaptırımları: 'Savunma sanayisinde üretim ve ihracat olumsuz etkilenebilir'

ABD, Türkiye'ye Rusya'dan satın alınan S-400 hava savunma sistemi yüzünden CAATSA (ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) kapsamında yaptırım uyguladığını hafta başında açıkladı.

Bu yaptırımlar nedeniyle Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ABD'den ihracat lisansı alamayacak, ABD'li ve uluslararası finans kuruluşlarının kredilerinden faydalanamayacak.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile beraber kurumdan üç yönetici de yaptırım listesine alındı.

Uzun zamandır beklenen yaptırımların bu şekilde gelmesi kimileri tarafından "hafif" bulundu.

KAYNAK:BBC

2-ABD Dışişleri Bakanlığı: S-400 için henüz Türkiye’yle ortak çalışma grubu yok

 ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Türkiye ile S-400 alımı konusunda ortak bir çalışma grubunun oluşturulmadığını söyledi. Yetkili, sürdürülen görüşmelerin son yaptırımların etkisiyle ilgili olduğunu kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile henüz Rusya'dan alınan S-400 füze savunma sistemleriyle ilgili ortak çalışma grubunun kurulmadığını, görüşmelerin yaptırımların mevcut askeri iş birliği üzerindeki etkisiyle ilgili olduğunu bildirdi.

Sputnik'e konuşan bakanlık temsilcisi, "CAATSA yaptırımları veya S-400 sisteminin F-35 için arz ettiği tehdidin ‘incelenmesi’ ile ilgili bir çalışma grubu yok" ifadelerini kullandı.

Temsilci, "Yaptırımların mevcut askeri iş birliği üzerindeki etkisiyle ilgili çalışma düzeyinde rutin istişareler yapılıyor" dedi.

Bugün Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Türkiye'ye yönelik CAATSA yaptırımları konusunda bir ortak çalışma grubu kurulması teklifinde bulunduğunu söylemişti.

Çavuşoğlu, "Daha önce 'Gelin bir ortak çalışma grubu kuralım' teklifinde bulunmuştuk. Şimdi o teklif ABD tarafından geldi, biz tabiatıyla her zaman diyalogdan yana olduğumuz için bu teklife de evet dedik. Uzmanlar düzeyinde görüşmeler başladı” ifadelerini kullanmıştı.

KAYNAK:Birgün

Yorum Gönder

0 Yorumlar