ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

Katar’la Kapılan Su Anlaşması Ne Anlama Geliyor?


DSİ’nin bağlı olduğu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Katar Enerji İşleri Bakanı Saad Bin Sherida El Kaabı arasında imzalanan ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Katar Devleti Hükümeti Arasında Su Yönetimi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı’ anlaşmasının detayları henüz açıklanmış değil.

Türkiye Su Konusunda Zaten Sıkıntılı

Tatlı su kaynaklarının sadece yüzde 5 gibi küçük bir kısmı içme suyu olarak kullanılırken yaklaşık yüzde 70’i ise tarımda kullanılıyor. Geri kalanı da sanayi ve diğer alanlarda. Tarımda vahşi sulamayı azaltmak ve uygun bölgelerde kuru tarımı sürdürmek önemli. Ancak Türkiye’nin tarım politikası sulu tarımı teşvik etmek üzerine kurulu. 

DSİ durmaksızın sulama göletleri yapıyor ve tohumdan gübreye, pestisitten herbisite büyük ölçüde bağımlı bir üretim modeli olan sulu tarım üreticiye adeta dayatılıyor. Oysa diğer yandan mercimek, buğday, nohut gibi kuru tarım ürünleri de ithal ediliyor.

Türkiye’de su konusundaki tablo çok da iç açıcı değilken Katar’la yapılan su anlaşmasının başlığı bile oldukça düşündürücü. 

Türkiye’nin barajlarındaki doluluk oranı bugün itibari ile yüzde 33 civarında. Bir başka deyişle özellikle Türkiye’nin büyük kentlerinde beklenen yağışlar gelmezse birkaç ay yetecek su bulunuyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıklamasına göre yağış olmaması durumunda Ankara ve İzmir’deki barajlarda 5 ay, İstanbul’da ise 3 ay yetecek içme suyu var.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Katar ile yapılan su konusundaki anlaşmanın içeriğinin ayrıntılarını kamuoyu ile paylaşması ve bu anlaşmanın Türkiye’den Katar’a su teminini içerip içermediği sorusuna açıklık getirmesi gerekiyor…

KAYNAK: Odatv, Cumhuriyet

Yorum Gönder

0 Yorumlar