ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

"4 Aralık Dünya Madenciler Günü" Kutlandı





#4AralıkDünyaMadencilerGünü

4 ARALIK DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ NEDİR?

Madenciler Günü’nün tarihçesi Eski Roma İmparatorluğu dönemine kadar uzanır. Santra Barbara isimli kişinin o yıllarda Roma askerlerinden kaçarak madencilere sığınması ile başlar. 


Santra, sığındığı bu yerde madencilere yardım etmeye ve onlarla birlikte çalışmaya başlar. Madenciler ile çalışan Santra Barbara, kısa zaman içerisinde sevilen biri olur. Ve bu süreçte herkesin tanıdığı biri haline gelir.

Santa Barbara’nın 4 Aralık tarihinde madencilerin çalışmakta olduğu mağaraya, madencilerin yanına yerleşmesi, önce Anadolu’da daha sonra da Avrupa ve tüm dünyada “Dünya Madenciler Günü” olarak kutlanır. Ayrıca Avrupa’nın pek çok madeninde Aziz Barbara’ya ayrılmış bir köşe ve bu köşede sergilenen bir heykeli de mevcuttur.

Dünya Madenciler Günü Tarihi

Dünya madenciler günü, tüm dünyada ve Türkiye’de 4 Aralık'ta kutlanır.

Dünya Madenciler Günü Kutlamaları

Dünya Madenciler Günü, okullarda çeşitli etkinlikler ile  kutlanır. Madenciler günü ile ilgili konuşmalar yapılır. Dünya Madenciler Günü ile ilgili hazırlanan şiirler, öğrenciler tarafından okunur.  Ayrıca Dünya Madenciler Günü ile alakalı yazılar da okulun panolarına asılarak herkesin madencilik konusunda bilgilenmesi ve bilinçlenmesi sağlanır. Aynı pano üzerinde Dünya Madenciler Günü ile ilgili güzel sözler de asılır ve akılda kalan görsel objelerde konarak konunun daha fazla ilgi çekmesi sağlanır. 

Dünya Madenciler günü tarihleri içinde bazı okullar maden işletmelerine ziyarette bulunarak öğrencilerin madencilerin ve madende kullanılan makineleri daha yakından görebilmelerine olanak tanınır. Bu sayede görsel hafızalarına yer edinen bu bilgiler sayesinde daha bilgili ve öngörülü bireyler yetişir. 

1983 Kandilli (Armutçuk) faciası: 7 Mart 1983 tarihinde Zonguldak'ın Armutçuk beldesindeki taş kömürü ocağında meydana gelen grizu patlamasında 103 işçi yaşamını yitirmiştir.

1990 Amasya grizu faciası: 7 Şubat 1990 tarihinde Amasya'da, Yeni Çeltek Kömür İşletmesi'ne ait maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 3 işçi yanarak 65 işçi ise göçük altında kalarak hayatını kaybetmişti.

1992 Kozlu grizu faciası: Türk madencilik tarihinin en büyük felaketlerinden birinde, 3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak'ın Kozlu ilçesindeki taş kömürü ocağında meydana gelen zincirleme patlamalarda 263 madenci yaşamını yitirmiştir.13 Mayıs 2014 tarihinde Soma'da 301 kişinin yaşamını yitirdiği faciaya kadar, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümlü maden kazası oldu.

1995 Yozgat-Sorgun grizu faciası: Yozgat'ın Sorgun ilçesinde, Matsan Madencilik Şirketi'ne ait kömür ocağında grizu patlaması sebebiyle meydana gelen kazada 38 kişi göçük altına kalarak can vermiştir.

Balıkesir-Odaköy grizu faciası: 23 Şubat 2010 tarihinde Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'de, toplam 47 kişinin çalıştığı maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 17 kişi ölürken 30 kişide yaralanmıştır. 

2014 Soma kömür madeni faciası: Türkiye'de en büyük kaybın yaşandığı maden kazasıdır. 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa'nın Soma ilçesinde, Soma Holding tarafından işletilen kömür ocağında meydana gelmiştir. Patlamanın etkisiyle madende yangın çıkmış ve çok sayıda madenci içeride mahsur kalmıştır. Faciada toplam 301 kişi hayatını kaybetmiştir.

2014 Karaman-Ermenek maden faciası: 28 Ekim'de Ermenek'te olan maden faciası.. 350 metre derinlikte 18 maden emekçisinin su baskını sonucunda mahsur kalarak yaşamını yitirdi. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar