ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

Suriye Ayaklanmasının Dokuzuncu Yıldönümü hakkında Ortak Açıklama

Aşağıdaki ifadenin metni Fransa, Almanya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri Hükümetleri tarafından yayınlanmıştır.

15 MART 2020


Dokuz yıl önce bugün on binlerce Suriyeli barışçıl bir şekilde insan haklarına saygı gösterilmesi ve hükümetin yolsuzluğun sona ermesi için sokaklara çıktı. Esad rejimi, Suriye halkının meşru taleplerine kulak vermek yerine keyfi tutuklamalar, tutuklamalar, işkence, zorla kaybetmeler ve şiddet içeren acımasız bir kampanyayla karşılık verdi. Suriye çatışması 10. yılına girerken, Esad rejiminin askeri zafere yönelik acımasız arayışı 11 milyondan fazla insanı - Suriye'nin savaş öncesi nüfusunun neredeyse yarısı - yerinden etti ve 500.000'den fazla Suriyeli öldürdü.
Esad rejimi, barış içinde yaşamayı ve bombardıman, kimyasal silah saldırıları, namlu bombaları, hava saldırıları, keyfi gözaltı, işkence ve açlıktan uzak olmayı talep eden ve hak eden Suriye halkının iradesini kabul etmelidir.
Bir zamanlar Daesh'in sahip olduğu Küresel Koalisyon ve tüm bölgelerin Suriye Demokratik Güçleri'nin kurtuluşundaki memnuniyetimizi ifade ediyoruz. Bununla birlikte, Daesh'in tehdidi devam ediyor ve kalıcı yenilgisini sağlamak için Koalisyon aracılığıyla ortak çabalarımızı sürdürme konusunda kararlıyız. Terörizme kararlılıkla mücadele ediyoruz ve mücadelenin ön saflarındayız.
Ancak terörle mücadele, uluslararası insancıl hukukun veya sürekli şiddetin büyük ihlallerini haklı gösteremez ve kanıtlamamalıdır. 
Esad, Rusya ve İran'ın İdlib'deki pervasız askeri saldırısı sadece daha fazla acıya neden oluyor ve tıp ve insani altyapı ve işçilerin yanı sıra siviller de öldüğü için benzeri görülmemiş bir insani krize neden oluyor. İdlib'e yaptığı son kanlı saldırıda, Rusya ve İran tarafından desteklenen Esad rejimi, yalnızca Aralık ayından bu yana yaklaşık bir milyon sivili, çatışmanın başlamasından bu yana en hızlı yerinden edilmeyi yerinden etti. Suriye'nin kuzeybatısındaki son ateşkesin sürmesi için BM Güvenlik Konseyi Kararında (UNSCR) 2254'te belirtildiği gibi ülke çapında bir ateşkes kurulmalıdır.
Uluslararası toplumun kayda değer çabalarına rağmen, hayat kurtaran yardımlar hâlâ umutsuz ihtiyacı olanlara ulaşmıyor. Savaşın başlangıcından bu yana büyük bağışçılar olarak, hayati bir zorunluluk olan sınır ötesi yardım da dahil olmak üzere Suriye halkına insani yardımları desteklemeye devam edeceğiz ve başta Suriye rejimi ve müttefikleri olmak üzere tüm tarafların Suriye'ye ihtiyacı olan herkese güvenli, engelsiz ve sürekli insani erişim. Ancak, güvenilir, sağlam ve gerçek bir siyasi süreç geri dönüşü olmayan bir şekilde devam edene kadar herhangi bir yeniden yapılandırma yardımı sağlamayı veya desteklemeyi düşünmeyeceğiz. Böyle bir süreç olmazsa, Suriye için yeniden yapılanma yardımı sadece derinden kusurlu ve küfürlü bir hükümeti devreye sokacak, yolsuzluğu artıracak,
Uluslararası toplumu, Suriye'nin mülteci krizinin maliyetlerini paylaşmak için Suriye'nin komşularına yardım etmeye devam etmeye teşvik ediyoruz. Yerinden edilmiş Suriyelilerin keyfi olarak gözaltına alınma, hakların ihlali ve zorla askere alma korkusu olmaksızın gönüllü ve güvenli bir şekilde evlerine dönmelerine izin verilmelidir. Yine de Suriye rejimi onların bunu yapmasını engellemeye devam ediyor.
Esad rejimi tarafından işlenen vahşet için hesap verebilirlik talep etmeye devam edeceğiz ve insanlığa, savaş suçlarına ve diğer ihlallere ve suistimallere karşı işlenen suçların tespit edilmesinden ve sorumlu tutulmasından emin olmak için çabalarımızı sürdüreceğiz. 
Uluslararası toplum, BM Soruşturma Komisyonu'nun kritik çalışmaları da dahil olmak üzere, insan hakları ihlallerinin ve suistimallerinin ve uluslararası insancıl hukuk ihlallerinin belgelerinin toplanmasını ve serbest bırakılmasını desteklemek için bir araya gelmelidir; Suriye için BM Uluslararası, Tarafsız ve Bağımsız Mekanizması; ve BM Genel Sekreteri Soruşturma Kurulu.
Suriye rejiminin Rusya ve İran'ın desteğiyle elde etmeyi umduğu askeri çözüm barış getirmeyecek. Barışçıl ve istikrarlı bir Suriye yaratmak için Cenevre'deki BM liderliğindeki sürece ve UNSCR 2254'e güçlü desteğimizi tekrarlıyoruz.
Biz - Fransa, Almanya, Birleşik Krallık ve ABD - Esad rejiminin acımasızca öldürmeyi durdurmasını ve ülke çapında ateşkes, reform edilmiş bir anayasa, keyfi olarak tutuklu kişilerin serbest bırakılması da dahil olmak üzere UNSCR 2254'ün tüm yönlerine anlamlı bir şekilde katılmasını talep ediyoruz. özgür ve adil seçimlerin yanı sıra. 
Güvenilir bir siyasi süreç, 
Bir anayasal komite toplanma girişimleriyle sınırlandırılamaz. Yerinden edilmiş kişiler ve mülteciler de dahil olmak üzere tüm Suriye vatandaşlarının BM denetimi altında serbest ve adil seçimlere katılmasına izin verilmelidir.
https://www.state.gov/joint-statement-on-the-ninth-anniversary-of-the-syrian-uprising/




Yorum Gönder

0 Yorumlar