ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

KORONAVİRÜS (COVID-19) Nedir? Riski Nasıl Azaltırız?



KORONAVİRÜS (COVID-19)
ÖZET
• Çin'in Wuhan şehrinde bilinmeyen bir pnömoni tespit edildi, ilk olarak 31 Aralık 2019 tarihinde Çin'deki DSÖ Ülke Ofisine bildirildi.
• DSÖ, verileri analiz etmek, tavsiyelerde bulunmak, ortaklarla koordine etmek, ülkelerin hazırlanmasına yardımcı olmak, malzemeleri arttırmak için 7/24 çalışıyor.
• Salgın, 30 Ocak 2020'de Acil Durum ilan edildi.
• Uluslararası toplum, Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planının bir parçası olarak daha zayıf sağlık sistemlerine sahip devletlerin korunmasına yardımcı olmak için 675 milyon ABD Doları talep etti.
• 11 Şubat 2020'de DSÖ, yeni koronavirüs hastalığı için bir isim açıkladı: COVID-19.
• Güncel kalmak için Twitter'da @DrTedros ve @WHO'yu takip edin 

GENEL
COVID-19 NEDİR?
COVID-19, en son keşfedilen koronavirüsün neden olduğu bulaşıcı hastalıktır. Bu yeni virüs ve hastalık, salgının Aralık 2019'da Çin'in Wuhan kentinde başlamasından önce bilinmiyordu.
COVID-19'UN BELİRTİLERİ NELERDİR?
COVID-19'un en yaygın semptomları ateş, yorgunluk ve kuru öksürüktür. Bazı hastalarda ağrı ve ağrı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı veya ishal olabilir. Bu semptomlar genellikle hafiftir ve yavaş yavaş başlar. Bazı insanlar enfekte olur, ancak herhangi bir semptom geliştirmezler ve kendilerini iyi hissetmezler. Çoğu insan (yaklaşık% 80) özel tedaviye ihtiyaç duymadan hastalıktan iyileşir. COVID-19 alan her 6 kişiden yaklaşık 1'i ağır hastalanmakta ve nefes almakta güçlük çekmektedir. Yaşlı insanlar ve yüksek tansiyon, kalp problemleri veya diyabet gibi altta yatan tıbbi sorunları olanların ciddi hastalık geliştirme olasılığı daha yüksektir. Hastalığı olan insanların yaklaşık% 2'si öldü. Ateş, öksürük ve nefes almada zorluk çeken insanlar tıbbi yardım almalıdır.,
COVID-19 NASIL YAYILIR?
İnsanlar COVID-19'u virüsü olan diğerlerinden yakalayabilir. Hastalık, kişiden kişiye, COVID-19'lu bir kişi öksürdüğünde veya nefes verdiğinde yayılan küçük damlacıklardan veya ağızdan yayılabilir. Bu damlacıklar kişinin etrafındaki nesnelere ve yüzeylere düşer. Diğer insanlar daha sonra bu nesnelere veya yüzeylere dokunarak, sonra gözlerine, burnuna veya ağzına dokunarak COVID-19'u yakalarlar. İnsanlar ayrıca, COVID-19'lu damlacıkları öksüren veya nefes veren bir kişiden damlacıklarla nefes alırlarsa COVID-19'u yakalayabilirler. Bu yüzden hasta olan bir kişiden 1 metreden (3 feet) daha uzak durmak önemlidir.
COVID-19 inkübasyon süresi ne kadardır?
“Kuluçka dönemi”, virüsü yakalama ile hastalığın belirtilerini göstermeye başlama arasındaki zaman anlamına gelir. COVID-19 için kuluçka döneminin çoğu tahmini 1-14 gün arasında, en yaygın olarak beş gündür
KAYNAK: WHO (Dünya Sağlık Örgütü-DSO)

Yorum Gönder

0 Yorumlar