ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

FIRAT'IN DOĞUSUNA OPERASYON (Analiz-Yorum)



Türkiye’ye büyük sorumluluk:
IŞİD’liler ABD vatandaşına pahalıya mal oluyordu. ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında dün gerçekleşen telefon görüşmesinin ardından Trump, Fırat'ın doğusunda TSK'nın operasyonuna yeşil ışık yaktı. 

Fakat; Trump bunun için de bir şartı vardı

Türkiye'nin, Fırat'ın doğusundaki hapishanelerde tutulan 10 bine yakın IŞİD Teröristinin ve ailelerinin sorumluluğunu üstlenmesiydi. Beyaz Saray'ın açıklamasında bu sürecin, "ABD vergi mükelleflerinin parasına mal olacağı" belirtilmişti.

Işid Militanlarının Ve Ailelerinin Sorumluluğu Türkiye'de;

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “ABD Hükümeti, hapisteki pek çok IŞİD savaşçısının geldiği Fransa, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine bunları geri almaları için baskı yaptı ancak onlar, esir IŞİD’lileri geri istemedi ve reddettiler.

Buna göre; hapisteki IŞİD’lilerin tutulduğu hapishaneler ve söz konusu IŞİD’lilerin  eşleri ve çocuklarının tutulduğu kampların sorumluluğu Türkiye’ye devredildi.


Abd Suriye'den Çekiliyor Mu?

 ABD'nin Suriye'den tamamen çekileceği haberleri ve beklentisi gerçeği yansıtmamaktadır. Trump'ın ABD askerlerinin Türkiye-Suriye sınırından güneye doğru çekileceğini açıklamasının ardından, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) belirli bir bölgeden askerlerin çekilmesinin tamamlandığını açıkladı.

Bu "belirli bölge"nin sınırlarını ise açıklamadı ve bu bölgede aşağıda haritada belirtilen  ‘’Güvenli Bölge’’ olarak belirlenen  bölgenin hemen güneyi olacağı yönündedir.



Ağustos sonunda, iki ülke arasında "Güvenli Bölge" görüşmeleri sürerken, Reuters ve AFP, YPG'nin Tel Abyad ve Raselayn'ın sınır bölgelerinden çekildiğini duyurmuştu.

YPG ile ABD arasında iş birliği bitti mi?
Ankara'ya göre ABD ile YPG arasında iş birliğinin bittiğini söylemek mümkün değil. Amerikan askerleri güneye, YPG'nin kontrolündeki bölgeye çekiliyor. Suriye'nin dörtte birinden fazlasını kontrol eden YPG'nin elinde, Irak sınırındaki bölgelerle birlikte petrol kuyularının bulunduğu Rakka ve Deyr ez Zor şehirleri de var.

Öyle ki Trump, açıklamasının üzerinden 24 saat geçmeden "Çizilen çerçeveyi aştığını düşünürsem, Türkiye'nin ekonomisini yerle bir ederim. Daha önce bunu yaptım!" tweetini paylaştı.

Trump’ın Bu Açıklamalarının,  Kongre Üyelerini yumuşatmak ve Türkiye’ye belirlenen hususların dışına çıkmaması için bir "gözdağı verme amaçlı olduğu" görüşündeyim.

İran ve Rusya'nın bu duruma sıcak baktığı söylenemez.

Çünkü; Onlara göre bu durum Suriye’nin toprak bütünlüğüne hizmet etmiyor.

Suriyenin Tepkisine gelince;
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Türkiye’nin, işgal altındaki Suriye topraklarında Tampon Bölge oluşturarak güvenliğini sağlamayacağını belirtti. El Mayadin televizyonuna konuşan Muallim,

“Ankara, eğer Şam ile iyi komşuluk ilişkiler kurmak istiyorsa askerlerini Suriye’den çekmeli. Bu gerçekleşene kadar Türkiye düşmanımız, askerleri de işgalci olarak kalacak” dedi.

Değerledirme;

Yapılanlar İnandırıcı mı ve de Doğru mu? Milli Menfaatlerimize uygun mu? Kesinlikle hayır!

Eğer Türkiye, Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda kesin kararlıysa; ABD, Rusya, İran vb Ülkelerden önce Esad Rejimini muhatap alarak görüşmek zorundadır. Fıratın Doğusuna Bir Harekatı Türkiye değil, Esad Güçleri Yapmalı.

Kaynak: Trump, Beyaz Saray, BBC

İlgili yazılar:


Yorum Gönder

0 Yorumlar