ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

Pekin’deki AB Büyükelçileri, SİNCAN Özerk Bölgesini Ziyaret Etmeyecekler

Pekin’deki Avrupa Birliği Büyükelçileri, Çin Hükümetinden davet aldılar.

Ancak;bu hafta Çin’in batı bölgesi Sincan’ı ziyaret etmeyecekler,

Çünkü AB, Çin Hükümetinin Sincan Bölgesindeki bazı uygulamalarından rahatsız ve bu uygulamaların kaldırılmasını istiyor.

Çin, Orta Asya sınırında Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan'daki tartışmalı bir radikalleşme programı hakkındaki eleştirilere karşı, programı yavaşlatmaya çalışıyor.

Eleştirmenler, Çin'in Sincan'da yaşayan Uygurlar ve diğer Müslüman halklar için kamplar işletmekte olduğunu, ancak hükümetin onlara mesleki eğitim merkezleri olduğunu ve aşırıcı düşünce ve şiddeti önlemenin gerçekten gerekli olduğunu söyledi.

Çin dışişleri bakanlığı geçtiğimiz hafta geç saatlerde Pekin merkezli Avrupalı ​​diplomatları yakında ziyaret etmeye davet edeceğini söyledi.

Kaynaklar  Pekin’de bulunan AB büyükelçilerinin davet edildiğini söyledi.

AB-Çin Delegasyonu sözcüsü, 21 Mart'ta Pekin'deki üye devletlerin elçilikleri ile birlikte Çin Dışişleri Bakanlığından 27-29 Mart tarihlerinde Sincan Bölgesine elçiler göndermeleri için resmi bir davet aldıklarını söyledi.

Sözcü, “AB ve AB Üye Devletleri ilke olarak davetiyeyi memnuniyetle karşılarken, böyle bir ziyaret anlamlı olmak için dikkatli bir hazırlık gerektirir” dedi.

Tartışmalar devam ediyor, bu nedenle önerilen gezi bu hafta gerçekleşmeyecek. AB beklentilerimizi dikkate alarak Bölgedeki Çin Hükümetinin Uygulamalarının İyileştirilmesini istiyor.

Pazartesi günü erken saatlerde konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang, gezi hakkında görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Ancak detaylandırmadı.

Geng, Çin hükümetinin Sincan'a diplomatlar ve muhabirler için düzenlediği gezilerin, insanlara oradaki gerçek durumu göstermekte çok başarılı olduğunu ve ABD eleştirisini “iftira” olarak kınadığını söyledi.BEIJING (Reuters)

DEĞERLENDİRME:
-ABD, AB ve Batı, Sincan Uygur Özerk Bölgesini Çin'e karşı koz olarak kullanıyor. Aslında olayın boyutu gösterildiği kadar değil.

-Diğer taraftan Sincan Uygur Özerk Bölgesinde El Kaide ve aşırı Cihatçı gruplar yoğun faaliyet içerisinde, bu grupların faaliyetleri de Uygurlara zarar veriyor.

-Sincan Uygur Özerg Bölgesi'ndeki olaylara dini ve ırki yaklaşımdan ziyade insani boyuttan ve başkalarının piyonu olmadan yaklaşım  çözüm üretmede daha akılcı olacaktır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar