ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

F-35 SAVAŞ UÇAĞI MUAMMASI

Geçtiğimiz hafta ABD, yakında Türkiye’ye F-35 savaş uçağı gönderilmesi için hazırlıkları dondurabileceğini bildirdi. 

Bu durum, yıllarca müttefik olan iki Ülkeyi yol ayrımına getirebilir. 

En son F-35 anlaşmazlığı Ankara ve Washington arasındaki sürtüşmeyi genişletecektir.

Meselenin temelinde 
ABD’nin Lockheed Martin Corp. F-35 savaş uçağı sahibi ABD ve diğer NATO müttefikleri, Rus S-400 füze sistemi üzerindeki radardan F-35'in nasıl tespit edileceğini ve izleneceğini öğrenerek gelecekteki Rus silahlarından kaçmayı daha az mümkün kılacağı konusunda endişeleri var.

ABD, Mart ayı içerisinde Türkiye'ye Patriot füze sistemini sundu. Ancak; Ankara'nın S-400'ü satın alma planlarından vazgeçmesi şartıyla.

Şimdiye kadar Ankara, S-400 satın alımından vazgeçme konusunda herhangi bir istek göstermedi ve üstelik ABD’yi, Türkiye’nin F-35 programı konusunda sadık olmaya davet etti. 

Çünkü Türkiye'nin, F-35 ler ile ilgili olarak ön ödeme yaptığı biliniyor ve üstelik Türkiye, F-35 Savaş Uçağının gövdesinin, iniş takımlarının ve kokpit göstergelerinin parçalarını içeren 800 civarında ürünün üretimini yapıyor.

ABD, Türkiye'nin Patriot yerine Rus Yapımı S-400 alması durumunda, F-35 Programını yavaşlatabileceği ve söz konusu projede Türkiye'yi devre dışı bırakabileceği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Türkiye’yi trilyon dolarlık F-35 savaş uçağı programından dışlamak, Ankara’nın gizli jet üretim sürecindeki bütünleyici rolü nedeniyle ABD ve NATO açısından sıkıntı yaratabilir.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Aralık ayında Ankara'nın trilyon dolarlık jet üretiminde önemli bir rol oynadığını ve bu nedenle Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasının  kolay olomayacağını söyledi.

Ancak kaynaklar, 

Türkiye'de yapılan F-35'in çeşitli bileşenlerinin kolayca değiştirilebileceğini söylüyor. Örneğin, Ankara'da üretilen merkez gövde, onları zaten Kaliforniya'da yapan Northrop Grumman Corp tarafından yapılabilir.

Bu arada, az sayıda da olsa Türk Pilotları ABD'de F-35'ler konusunda uçuş eğitimi alıyor ve yakın gelecekte de daha fazla Türk pilotu ABD hava kuvvetleri üssünde eğitime başlayacak.  Bu arada Ankara hala Kasım ayında iki uçağın teslimini almayı umuyor.

ABD Savunma Sekreteri Vekili Patrick Shanahan Salı günü yaptığı açıklamada, 

-Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programında kalmasını istediğini, 

-Ancak; Ankara’nın S-400 Yerine Patriot füze savunma sistemini satın alması gerektiğini söyledi.

Reuters

Yorum Gönder

0 Yorumlar