ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

DENİZ GEZMİŞ

Deniz Gezmiş 72 yaşında! 

(28 Şubat 1947 'de Doğdu)

Sosyal medyada Türkiye devrimci hareketinin ve 68 kuşağının sembol isimlerinden Deniz Gezmiş'in doğum günü kutlanıyor. Deniz Gezmiş'in doğum günü uzun süre 27 Şubat olarak bilinse de ağabeyi Bora Gezmiş, "Deniz'in doğum günü 28 Şubat'tır" açıklaması yapmıştı.
Deniz Gezmiş, 28 Şubat 1947’de Ankara’nın Ayaş ilçesinde doğdu. Annesi ve babasının öğretmen olması nedeniyle ilk ve ortaöğremini Sivas’ta yaptı.

Ardından liseyi İstanbul’da okudu. 

Deniz Gezmiş henüz lise yıllarındayken tanıştığı sol görüş ile genç yaşta kendini eylemlerin ortasında buldu.

1966 yılının Kasım ayında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. 

30 Ocak 1968’de hukuk fakültesindeki arkadaşları ile birlikte Devrimci Hukuklular Örgütü’nü kurdu

12 Haziran 1968’de İstanbul Üniversitesi’nin işgal edilmesinde önderlik etti.

 Milli Demokratik Devrim görüşünün öğrenciler arasında yayılmasında etkili oldu. 1968 yılında yapılan öğrenci eylemlerinde etkili olarak yer aldı.

“Samsun’dan Ankara’ya Mustafa Kemal Yürüyüşü”‘nü düzenledi. 28 Kasım 1968’de ABD büyükelçisinin İstanbul’a gelişini prototesto etmek amacıyla düzenlenen eylemde tutuklandı ancak tekrar serberst bırakıldı.

bu dönemde 2-3 aylık tutuklanma süreçleri geçirdi. 16 Mart 1969’da İstanbul Üniversitesi’nde düzenlediği öğrenci hareketleri nedeniyle 19 Mart’ta tutuklandı ve 3 Nisan’a kadar tutukluluğu devam etti.

12 Haziran 1968’de İstanbul Üniversitesi’nin işgal edilmesinde önderlik etti. İşgal Konseyi adı verilen grupun lideri olarak Baltalimanı’nda yapılan görüşmelere katılan Deniz Gezmiş, öğrenci haklarının elde edilmesinde etkili oldu. 30 Temmuz’da 6. Filo’nun İstanbul’a girişini protesto etmek suçundan tutuklandı.

Ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin düzenlediği protesto gösterilerine önderlik etti. Çıkan çatışmalarda yaralandı. 23 Haziran 1969’da TMGT’nin toplsndığı 1. Devrimci Miliyetçi Gençlik Kurultayı’nsa FKF Genel Başkanı Yusuf Küpeli ile birlikte bir program hazırladıktan sonra hakkında tutuklama kararının olmasından dolayı Filistin’e kaçtı.

1 Eylül 1969’a kadar Filistin’de kaldı. Bu dönemde üniversiteyi işgalden dolayı Hukuk Fakültesin’den atıldı.

1971 yılında gerçekleşen 12 Mart darbesinin hemen ardından Yusuf Aslan ile birlikte Sivas’a giderken motorsikletlerinin bozulmasıyla gelen ihbarla 16 Kasım 1971’de tutuklandı.

6 Mayıs 1972 tarihinde Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ile birlikte saat 1.00-3.00 arasında Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde idam edildi.


KAYNAK:
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1268079/Deniz_Gezmis_yarin_72_yasinda_.html

KISA ÖZGEÇMİŞİ
Deniz Gezmiş, Türk Marksist-Leninist devrimci, öğrenci lideri ve siyasî aktivist. Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nun kurucu üyesiydi.
Doğum tarihi: 28 Şubat 1947, Ayaş
Ölüm tarihi ve yeri: 6 Mayıs 1972, Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Ankara
Defin tarihi ve yeri: Karşıyaka Mezarlığı, Ankara
Kitaplar: Savunma, Türkiye Büyük Millet Meclisi tutanakları
Ebeveynler: Cemil Gezmiş, Mukaddes Gezmiş
Kardeşleri: Hamdi Gezmiş, Bora Gezmiş

Yorum Gönder

0 Yorumlar