ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

ABD SURİYE'DE ZORLANIYOR MU?


05 Şubat 2019’da ABD Senatosu’nda Senatörlerin Suriye konusunda ki sorularını yanıtlayan Suriye’deki operasyonlardan da sorumlu ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Suriye'den askerleri çekme kararından önce kendilerine danışmadığını belirtti ve bu karardan daha önce haberdar olmadıklarını söyledi. 


Senatör King’in- Org. Votel Soru/cevap
Sen. King: Başkanın Suriye'den asker çekilmesini emretmesinin farkında mıydınız?
    Org. Votel:Özel bir duyurudan haberdar değildim.
    
    Sen. King:Duyurulmadan önce danışılmadı mı?

    Org. Votel:Bana danışılmadı.
   
     …şeklinde yanıtladı.

YPG/PKK Konusundaki Açıklamaları;

Ayrıca Votel, ‘’Bizimle beraber savaşanların "(Suriye'de YPG/PKK'nın korunması), güvenliğini sağlamak, askeri ve diplomatik planlarımızın ve çabalarımızın en kilit kısmını oluşturuyor." dedi.
Votel, DEAŞ’ın elinde bulunduğu toprakların genişliğinin 5 bin 180 hektara düşürüldüğünü belirtti ve Amerikan ordusu geri çekilmeden önce bu alanın tamamen DEAŞ’dan temizlenebileceğini ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump, geçen yıl sonu ülkesinin askerlerinin Suriye’den çekileceği vaadinde bulunmuştu.

CNN INT Mülakat (Org. Votel)

Bugün (15 Şubat 2019) CNN Int’e bir demeç veren VOTEL, Trump'ın Suriye'den çekilme planlarını duyurmadan önce kendisine danışmadığını tekrar ifade eden Votel, DEAŞ militanlarının Suriye'de hala aktif olduğunu bu tehdidin henüz bertaraf edilemediği de belirtti.

Değerlendirme;

Bu gerginliğin ardından Trump’ın, Votel’i ikna edip edemeyeceği veya görevi bırakmaya zorlayıp/zorlayamayacağı konuşuluyor. 

-Şu an için ABD Kuvvetlerinin Suriye'deki faaliyetlerinde çekilme emaresi gözükmüyor,

-Trump’ın ‘’Suriye’den çekiliyoruz/çekileceğiz’’ söylemleri de inandırıcı gelmiyor.

Siyasi Hedefler, Askeri hedefler ile uyumlu olması gerekir. Bu durum; Trump’ın, Suriye’de gizli bir planı mı var? Sorusunu da akla getirmiyor değil! 

Ancak, bu harekatı icra eden birliklerin sorumlu komutanı ile paylaşım yapmadığı da açık net ortada.

Bir sorun yaşandığı, Trump’ın Açıklamaları ile ABD Suriye Birliklerinin hareket ve faaliyetleri örtüşmemesinden de belli oluyor.


Diğer taraftan;

Rusya, Türkiye, İran ve hatta Irak’ın, Suriye Politikaları ve sahadaki faaliyetleri de ABD’yi olumsuz etkiliyor ve de etkilemeye devam ediyor. 

Çünkü ABD, Suriye’de Irak ve diğer Orta Doğu Operasyonlarındaki gibi çok rahat değil ve de bir çok konuda da zorlanıyor. 

Üstelik ABD Kamuoyundan, Trump'a Suriye’den çekilme konusunda da baskılar var.

Kaynak:
CNN Int.
Sputnik


Yorum Gönder

0 Yorumlar