ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

BOP-GÜNCEL YORUM VE ANALİZ



ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, ABD'nin İran'a karşı yeni yaptırımlara destek vermeyi amaçladığı için Ortadoğu'da ziyaretlere başladı. İlk olarak Cumartesi günü SuudiArabistan'a geldi.

Bu durum hiç tesadüf değil, neden ilk bu Ülkeyi ziyaret etti?

Çünkü 2013 Yılında BOP Eşbaşkanlığını Türkiye'den devralan Suudi Arabistan halen daha bu görevini sürdürüyor.

Katar Krizi durup dururken neden ortaya çıktı? ABD, BOP'ni revize ediyor da ondan. Nedeni apaçık; Suudi_Arabistan artık BOP_Eşbaşkanı

Katar olayı da, tipik bir BOP_Operasyonuydu. Amacı; Katar'ın İran yanlısı politikasını sonlandırmak ve Yemen’de Husilere desteğini engellemekti.

Trump’da, tıpkı Pompeo gibi ilk Ortadoğu gezisini Suudi Arabistan'a gerçekleştirmiş ve bu gezinin sonucunda  350 Milyar $lık silah satışı yapılmıştı.

Ortadoğu’da, Rusya İran eksenine karşı, ABD yanlısı bir koalisyon tesis edildi. Bu Koalisyon;
-Suudiler,
-BAE,
-Kuveyt,
-Ürdün,
-Mısır’dan oluşmakta ve dışarıdan bu Koalisyona;
-ABD,
-İngiltere,
-Fransa
-ve İsrail destek vermektedir.

BOP Öngörüsüne göre;

ABD ve Batı, bir taraftan  Büyük Ortadoğu Projesi ile İslam Coğrafyasının denge unsuru olmasını engellerken; diğer taraftan da İsrail’in güvenliğini arttırmak ve Petrolü kontrol için sözde bir Kürt Devleti kurmaya çalışmaktadır.

 Plan böyle iken, ABD neden BOP'ni revize etmek gereğini duydu?

Kuzey Irak-Kuzey Suriye-Türkiye’nin Güneydoğusu-İran Batısında kurulması planlanan sözde Kürt Devletinin, Irak ayağı tamamlanmış, Suriye bölümü tıkandığından Türkiye bölümü askıya alınmış, İran da ise buzdolabına konulmuştu

Ancak gelinen noktada;
Rusya tarafından desteklenen İran, Irak’da ve Suriye’de çok etkili bir konumda ve bu nedenle şu an için BOP’nin önündeki en büyük ve tehlikeli bir engel.

Suriye’nin kuzeyinde BOP Koalisyonu tarafından desteklenecek güçlü bir askeri yapı oluşturulmaya başlandı.

Türkiye erken seçim gündemi ile meşgul olurken ABD, Suriye kuzeyini devletleştirmeyi hızlandırıyor. Ne oldu Menbiç, Ne oldu Süleyman Şah Türbesi?

Yemen'de katliama devam eden BOP Eşbaşkanlığını yürüten Suudiler, ABD ve Batı ile İsrail'in desteğinde; Mısır, BAE, Kuveyt vb ile beraber İran'a savaş açmaya hazırlanıyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar