ANA SAYFA RESİM (HTML)

reklam

site logo

ABD Koalisyon Hazırlıkları-2



ABD, BOP'ni Neden Revize Ediyor?

Trump, bugün ilk yurt dışı gezisini Suudi Arabistan'a gerçekleştirdi. 350 Milyar $lık silah satışı gündemde, ancak gündem gerisinde BOP Eşbaşkanlığı ve ABD Koalisyon Hazırlıkları var.

Bu aşamada; 3 yıldır boşta olan BOP Eşbaşkanlığının, Suudi Arabistan Kralı Salman'a verildiğini yapılan anlaşma ve görüşmelerin ayrıntılarından ve ilk ziyaretin bu ülkeye yapılmasından anlıyoruz.

Trump'un gezisinin bir diğer amacı; Ortadoğu’da, Türkiye’nin de şu an taraf olduğu Rusya İran eksenine karşı, ABD yanlısı bir koalisyon tesis etmeye çalıştığını söyleyebiliriz.

Bu Koalisyon'nun
-Suudiler,
-Ürdün,
-Mısır,
-İsrail,
-Filistin Yönetimi
-Kürt örgütlerini içereceğini bir önceki yazımda belirtmiştim. (1)

ABD ve Batı, Büyük Ortadoğu Projesi ile bir taraftan İslam Coğrafyasının denge unsuru olmasını engellerken; diğer taraftan da İsrail’in güvenliğini arttırmakta ve de bir Kürt Devleti’ni kurmaya çalışmaktadır. Plan böyle iken, ABD neden BOP'ni revize etmek gereğini duydu?

BOP Öngörüsüne göre;
Kuzey Irak-Kuzey Suriye-Türkiye’nin Güneydoğusu-İran Batısında kurulması planlanan sözde Kürt Devletinin;. Irak ayağı tamamlanmış, Suriye bölümü tıkandığından Türkiye bölümü askıya alınmış, İran da ise buzdolabına konulmuştur.

Türkiye'de, Yeni anayasa ile eyalet sistemine geçilmesi, K. Irak ve Suriye’nin kuzeyinin (PYD) gevşek bağlarla da olsa Türkiye’nin doğu ve güney doğusu ile entegrasyonu planlanmaktaydı.

Ancak; Türkiye’de referandumdan önce;

- PKK Terörü devam ediyordu. PKK ile görüşmeler yapılmıştı,

-Açılım ve akil insanlar çalışmaları toplumda kabul görmemişti.

-Üstelik o günlerde eyalet sisteminin gündeme getirilmesi de çok büyük tartışmalara neden olmuştu,

Bu yüzden; AKP, 7 Haziran seçimlerinde %40 oy alarak iktidarı kaybetme riski ile yüzleşmişti,

-Bu olayların ardından strateji değiştiren AKP, milliyetçi oyları almak için hem eylemle ve hem de söylemle PKK nın üzerine gitmiş; kasım seçimlerinde %49 civarında oy alarak iktidarını koruyabilmiş,

-Davutoğlu'nun görevine son verilmiş, Bununla paralel olarak iç ve dış politika değişikliğine gidilmiş. İçte Milliyetçi bir söylem, dışta Rusya ve İran eksenine yakınlaşma başlamış ve Suriye'de kısmen politika değişikliğine gidilmiştir.

Türkiye'de, yapılan Anayasa Değişikliği ve Başkanlık sistemi tesadüf değildir. Bu yüzden 2019 seçimleri Türkiye Cumhuriyeti için bir kırılma noktası olabilir. 

Türkiye'den yeterli desteği göremeyen ve bu yüzden Kürt Koridorunda sıkıntı yaşayan ABD,

-Rusya ve İran’ın İstikrarlı ve aktif bir şekilde Esad rejimine destek olmaları ve kararlı bir tutum sergilemeleri,

-Doğu Avrupa ve Karadeniz'de Rusya'nın uyguladığı askeri ve politik ataklar,

-Çin'in yükselişi ekonomik yönden baskın konuma geçmesi,

- Kuzey Kore'nin askeri açıdan (Nükleer ve Konvansiyonel Silahlar) tehdit oluşturması

-Askeri harcamalar ve diğer örtülü ödeneklerin ABD bütçesini zorlaması nedenlerinden dolayı ABD BOP kapsamında Koalisyon Hazırlıklarına başlamıştır.

Özetle ABD, Büyük Ortadoğu Projesi'ni revize etmek zorunda kalmıştır. 

(1) ABD Koalisyon Hazırlıkları-1 (15 Mayıs 2017 Pazartesi)
https://flag651.blogspot.com.tr/2017/05/abdkoalisyonhazrlklar.html

Yorum Gönder

0 Yorumlar